Noul Cod al muncii va duce la crearea a încă 90.000 de locuri de muncă şi este foarte aşteptat de întreprinzători

Autor: Alina Novaceanu - Mediafax 10.03.2011

Ministrul muncii Ioan Botiş a prezentat ieri într-o confe­rinţă de presă a PDL opiniile favorabile pe care le-a primit din partea unor patroni cu privire la noul Cod al muncii, arătând că nu a primit aprecieri din partea angajaţilor, dar noul Cod va duce la crearea a 90.000 de locuri de muncă.

"Am sesizat intervenţii pro-Cod din toate zonele de business, dar şi o campanie în mass-media pozitivă pe Cod, cu intervenţii ale oamenilor de afaceri în care se regăsesc reprezentanţi ai marilor companii", a afirmat Botiş.

El a spus că a fost plăcut surprins de faptul că foarte mulţi întreprinzători i-au trimis aprecieri faţă de modificările Codului muncii. Botiş a citat, în acest sens, "o doamnă I.S, con­du­cătoare a unui grup din industria uşoară", care a considerat că "acest Cod al muncii este un pas înainte".

Ioan Botiş a mai citat "o doamnă, A.I, director general al unei firme de construcţii", care a spus că "acest nou Cod al muncii este mult mai flexibil, dând posibilitatea de a lucra cu mână calificată în zona construcţiilor".

Botiş a menţionat că şi un "domn Stanciu, patron al unei firme din Oradea", care a apreciat că "mo­dificările la Codul muncii sunt OK", mai ales introducerea criteriilor de evaluare a performanţei la angajaţi.

El a arătat că actualul Cod al muncii prevedea ca în cazul concedierilor colective să primeze criteriul social şi nu profesional, arătând că în modificarea propusă de el, angajatorul nu mai are "încărcătura socială", pe care o va prelua statul.

"Această atitudine faţă de angajator este cea corectă. Cred că fiecare Guvern este responsabil de creşterea bunăstării cetăţenilor, dar cred şi în două lucruri: în liberatate şi în responsabilitate", a afirmat Botiş.

Întrebat dacă a primit mesaje şi din partea angajaţilor sau şomerilor, Ioan Botiş a răspuns: "Nu am primit mesaje de la angajaţi, ci am fost eu în fabrici pentru a lua opinia pe loc".

Ministrul muncii a adăugat că, în perioada următoare, prin aplicarea modificărilor la Codul muncii, se vor crea 90.000 de noi locuri de muncă, dând ca exemplu faptul că vor creşte locurile de muncă prin introducerea modalităţii de a angaja persoane pe perioadă deter­minată. El a adăugat că a avut întâlniri cu oameni de afaceri care au afaceri în derulare în zona de nord a Africii şi vor să-şi mute afacerile în România ca urmare a condiţiilor create prin modifi­cările la nou Cod al muncii.

Ioan Botiş a mai spus că, dacă la modi­ficările Codului muncii se va adăuga şi apli­carea legilor zilierilor şi ucenicilor, aflate în dezbaterea Parlamentului, se va ajunge ca, în acest an, să se creeze 200.000 de noi locuri de muncă.

Potrivit lui Botiş, în perioada actuală, rata şomajului este de 6,45%- 6,46%, iar, la sfârşitul anului, media ratei şomajului va fi de 6% deoarece, în perioada de vară, aceasta va scădea la 5,7%- 5,8%.

Ioan Botiş a mai spus că este un "ministru responsabil" şi că toate deciziile le ia pe baza unor analize. El a adăugat că are în vedere ca, în aprilie, să promoveze legea economiei sociale.

Guvernul şi-a asumat, marţi, răs­punderea pe Codul muncii, iar parla­mentarii PSD, PNL şi PC au depus o moţiune de cezură care va fi dezbătută şi votată în 16 martie.

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat joi că "opoziţia socialistă" nu crede nici ea în reuşita aces­tei moţiuni de cenzură şi că "liderii socialişti" sunt "resemnaţi" şi fac un "exerciţiu steril" şi "par plictisiţi". "Mo­ţiunea de cenzură are un text pro­pagandistic şi gol", a adăugat Voinescu.