Şase seri de chitară clasică la Sala Radio/ de Oltea Şerban-Pârâu

Ziarul Financiar 10.03.2011

Festivalul Internaţional de Chitară Clasică de la Sala Radio a ajuns la cea de-a V-a ediţie. Primele acorduri vor putea fi auzite în seara de 16 martie, când va avea loc deschiderea oficială. Anul acesta, festivalul îi aduce la Bucureşti pe trei dintre cei mai apreciaţi interpreţi de gen ai momentului - Ricardo Gallén, Goran Krivokapić şi Ana Vidovic.

O dată la doi ani, la început de primăvară, cei pentru care farmecul sonorităţilor chitarei clasice înseamnă un mod mai simplu de a se apropia de muzica clasică sunt invitaţi la Sala Radio pentru un regal dedicat acestui instrument, care poate fi ascultat în cele mai diferite combinaţii, de la solo, duo şi trio, până la chitară cu orchestră. Vor putea fi auzite un număr impresionant de creaţii muzicale dedicate instrumentului cu şase corzi, de la vechi dansuri tradiţionale, la lucrări contemporane, nelipsind dintre acestea binecunoscutele concerte pentru chitară şi orchestră de Mario Castelnuovo-Tedesco, Hector Villa Lobos sau celebrul "Concert din Aranjuez" de Joaquin Rodrigo.

Devenit un eveniment de tradiţie, Festivalul Internaţional de Chitară Clasică are şi în acest an ca producător Orchestrele şi Corurile Radio, motiv pentru care începe şi se termină cu un concert susţinut de Orchestra de Cameră Radio, dirijor Gian Luigi Zampieri.

Evenimentul beneficiază de participarea extraordinară a chitaristului spaniol Ricardo Gallén (foto 2) pentru "Concertul pentru chitară şi orchestră" de Castelnuovo-Tedesco (solistul fiind prezent în România cu sprijinul Institutului Cervantes). Câştigător a peste 20 de premii la festivaluri şi concursuri internaţionale, adevărat magician al chitarei clasice, reuşind să farmece publicul de pe toate continentele, Ricardo Gallén vine la Sala Radio pentru acest concert, dar şi pentru un recital solo programat joi, 17 martie, cu un program deosebit de atractiv, cuprinzând lucrări de Albéniz, Rodrigo, Brouwer, Regondi şi Bach.

Pasionanta călătorie în timp şi spaţiu prin irezistibilul sunet al chitarelor continuă vineri, 18 martie cu un concert al Orchestrei Naţionale Radio dirijată de Ralf Sochaczewsky, în care Goran Krivokapic (foto 3) va interpreta "Concertul pentru chitară şi orchestră" de Villa Lobos. Programul va fi întregit de "Uvertura la Freischütz" de Weber şi "Simfonia a doua în re major" de Brahms.

În weekend, este rândul românilor care cântă la acest instrument să-şi etaleze măiestria. Festivalul continuăsâmbătă, 19 martie 2011, cu un recital susţinut de chitariştii Stan Zamfirescu şi Costin Soare şi de flautistul Ion Bogdan Ştefănescu, cu un program divers cuprinzând lucrări moderne de Mangore, Sor, Pujol, Bogdanovic, Tarregasau altele celebre de Mozart, Chopin, Bartok, Davies şi Piazzolla. Un alt tip de program este pregătit pentru duminică, seara începând cu "Isvor" - muzică românească tradiţională veche, de la Dimitrie Cantemir la Barbu Lăutaru, cu formaţia Imago Mundi. Părăsind chitarele celor de la Imago Mundi şi ajungând la chitara solo a lui Bogdan Mihăilescu (foto 4), revenim în Europa occidentală cu Dowland, Scarlatti, de Fossa sau Paganini. Trio Zamfirescu reapare în recital la Sala Radio marţi, 22 martie, cu piese de Vivaldi, Boccherini, Bizet, Albeniz, Paco de Lucia, Gipsy Kings, Piazzolla.

În sfârşit, pe 23 martie, tânără, fermecătoare, dar mai ales o chitaristă recunoscută pe plan mondial, Ana Vidovic (foto 1) va fi eroina celebrului "Concert din Aranjuez" pentru chitară şi orchestră de Rodrigo, acompaniată de Orchestra de Cameră Radio, în versiunea dirijorului român stabilit la Hanovra, Dan Raţiu. Concertul va mai cuprinde "Impresii pentru ansamblu de cameră" de AdrianRaţiu şi "Simfonia a III-a în re major"de Schubert.

Toate concertele încep la ora 19.00, iar programul complet al Festivalului se găseşte pe site-ul orchestre.srr.ro. Biletele pot fi cumpărate de la Casa de Bilete a Sălii Radio (Str. Gral. Berthelot nr. 60-64) şi prin reţeaua Eventim, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărtureşti, Humanitas şi online pe www.eventim.ro.

OLTEA ŞERBAN-PARAU (n. 12 martie 1969) este muzicolog şi critic muzical, actualmente redactorul-şef al postului public Radio România Cultural, după ce a condus timp de 7 ani postul particular Radio Romantic. Semnează în continuare rubrici săptămânale în Ziarul de Duminică şi Adevărul literar. Activitatea ei publicistică cuprinde peste 2.000 de articole apărute în presa scrisă, majoritatea pe teme muzicale, sute de emisiuni şi programe de radio şi numeroase emisiuni şi apariţii TV. Este semnatara traducerii şi a articolelor privind compozitorii români pentru Larousse - Dicţionar de mari muzicieni, şi responsabilă cu secţiunea muzicală a Dicţionarului enciclopedic. Este membră a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. A fost distinsă cu mai multe premii, printre care Premiul pentru Originalitatea Profilului Radiofonic al Consiliului Naţional al Audiovizualului în 2002 şi Premiul pentru Publicistică al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România în 2006.