Cutremur de 8,9 grade în Japonia. Cel puţin 288 de morţi şi 88.000 de dispăruţi. Tsunami, valuri uriaşe provocate de cutremure submarine

Autor: Radu Racu 11.03.2011

Un cutremur cu magnitudinea de 8,9 grade s-a produs vineri dimineaţă în Japonia au anunţat autorităţile nipone, citate de CNN. Valul tsunami creat în urma cutremurului a atins vineri după amiază în jurul orei 14:00 Rusia si mai multe ţări din America Latină. Guvernul japonez a decretat stare de urgenţă nucleară vineri după-amiază după ce reactoarele unei centrale nucleare s-au oprit. Conform bilanţului disponibil la ora 17:00 (ora României), cel puţin 288 de persoane şi-au pierdut viaţa iar alte 349 au fost date dispărute.Agenţia de presă Kyodo, citată de BBC, a relatat însă că numărul total al persoanelor dispărute se apropie de 88.000, conform Business Insider.



Valurile seismice (tsunami), ca acelea care au afectat vineri coasta de nord-est a Japoniei, în largul oraşului Sendai, şi care ameninţă numeroase zone de coastă din Pacific unde s-a emis alertă, sunt provocate de cutremure submarine similare celui înregistrat în Japonia, potrivit AFP.

Cutremurul înregistrat în Japonia prezintă toate condiţiile propice creării unor astfel de valuri gigantice: o magnitudine foarte mare, estimată la 8,9, potrivit Institutului american de geofizică (USGS), şi o origine submarină, la 24,4 kilometri adâncime.

Japonia decretează stare de urgenţă nucleară

Până acum nu există informaţii că români s-ar afla printre vicitimele cutremurului din Japonia, conform datelor furnizate de Ministerul Afacerilor Externe.

Tsunami de zece metri înălţime pe coastele Sendai din nord-estul Japoniei

Unda de şoc a cutremurului s-a resimţit până la Beijing, conform localnicilor chinezi citaţi de AFP. Mai mulţi angajaţi care lucrează în clădiri de birouri din capitala chineză au anunţat pe forumuri că au simţit cutremurul, dar nu s-a precizat existenţa unor răniţi.

Vedeţi aici VIDEO cu valul care mătură Japonia

Valul tsunami creat în urma cutremurului a atins vineri după amiază în jurul orei 14:00 mai multe ţări din America Latină. Columbia a constatat o creştere cu 50 de centimetri a nivelului mării de-a lungul coastelor sale dinspre Pacific, dar niciun ordin de evacuare nu a fost emis. Starea de alertă de tsunami a fost emisă pentru 20 de ţări, printre care SUA, Canada şi Rusia. Vineri după-amiază, în jurul orei 14:30, primul val tsunami a atins coastele insulelor Kurile, din sudul Rusiei fără să provoace daune, relatează Gândul. Conform unui reprezentant al Centrului Sakhalin pentru Tsunami, în insula Shikotan, valul era înalt de un metru, iar în insula Kunashir s-au înregistrat valuri de 95 de centimertri.

Imagini de la cutremurul din Japonia - Galerie Foto


Epicentrul cutremurului a fost situat la 380 de kilometri de capitala Tokyo. Seismul a fost resimţiti timp de două minute, potrivit agenţiei meteorologice japoneze. Instituţia a emis o alertă de tsunami care include Japonia, Rusia, Insulele Mariane şi Filipine.


Cutremurul produs vineri în Japonia este cel mai puternic seism înregistrat vreodată în acest arhipelag, conform datelor publicate de agenţia niponă de meteorologie. În prima parte a zilei nu exista un bilanţ oficial al pagubelor, însă un purtător de cuvânt al guvernului a anunţat că autorităţile "au plecat de la ipoteza că acest cutremur a provocat pagube considerabile"

Locuitorii oraşului Tokyo au ieşit pe străzi încercând să-şi contacteze apropiaţii prin telefoanele mobile.Potrivit primelor estimări, 4 milioane de locuinţe din Tokyo au rămas fără electricitate în urma cutremurului.Japonia şi-a trimis navele aparţinând forţelor navale de autoapărare (FAD) către zona Miyagi.

Nordul Japoniei, sub ape

Transporturile aeriene, feroviare şi rutiere au fost întrerupte vineri în mare parte. Traficul aerian a fost oprit în marele aeroport din arhipelag, la Narita (regiunea Tokyo), unde serviciile aeroportuare verificau starea pistelor.

"Cutremure de asemenea magnitudine sunt cunoscute pentru crearea unor tsunami cu potenţial dăunător chiar şi pentru coastele îndepărtate de epicentru", a declarat geologul Shenza Chen, de la Institutul American pentru Studii Geologice. Cel mai puternic cutremur menţionat în evidenţele agenţiilor de geologie s-a produs în anul 1960, în Chile, cu o magnitudine de 9,5 grade pe scara Richter.

Au fost semnalaţi numeroşi răniţi, incendii şi clădiri prăbuşite.