Japonia decretează stare de urgenţă nucleară, în urma unor probleme apărute la o centrală

Autor: Radu Racu 11.03.2011

Guvernul japonez a decretat stare de urgenţă vineri după-amiază după ce reactoarele unei centrale nucleare s-au oprit în urma cutremurului de 8,9 grade produs dimineaţă, iar sistemul de răcire a început să întâmpine probleme, scrie Wall Street Journal. Autorităţile au precizat că până în prezent nu sunt informaţii despre scurgeri de radiaţii însă investighează sursa unui fum care iese de la unul din reactoare.

"Nu există indicii privind scurgeri de orice fel", spune Yukio Edano membru în guvernul nipon.

Trei reactoare din centrala nucleară Tohoku, din Onagawa s-au închis automat vineri în urma cutremurului, în conformitate cu normele pentru care au fost proiectate. Un administrator al centralei nucleare din Onagawa a declarat că procesul de răcire a reactorului "nu se desfăşoară potrivit planului", adăugând că a fost instituită "situaţia de urgenţă nucleară".


Compania le-a cerut persoanelor care locuiesc în apropiere să îşi păstreze calmul. Reprezentanţii companiai au spus că investighează în continuare situaţia reactoarelor, însă până în prezent nu a fost detectată nicio scurgere.

Un cutremur de 8,9 grade s-a produs vineri dimineaţă în Japonia, generând un val tsunami înalt de câţivametri care a început să inunde insulele nipone dinspre nord.