Franţa cere bombardarea Libiei din aer

Autor: Radu Racu 11.03.2011

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a cerut vineri acţiuni "ţintite" pe calea aerului împotriva regimului libian al lui Muammar Gaddafi, în cazul în care autorităţile de la Tripoli folosesc arme chimice sau atacuri aeriene pentru a înăbuşi revolta, scrie The Guardian.

"Împreună cu (premierul britanic) David Cameron, (noi,) englezii şi francezii, ne-am exprimat diponibilitatea, cu condiţia expresă ca ONU să dorească acest lucru, ca Liga Arabă să îl accepte şi ca autorităţile libiene, pe care noi dorim să le vedem recunoscute, să îl dorească, pentru (înteprinderea unor) acţiuni ţintite, pur defensive, doar în cazul în care (Muammar) Gaddafi ar utiliza arme chimice sau aviaţia contra populaţiei, care manifestează în mod paşnic", a declarat Sarkozy.

Iniţiativa iniţială a Franţei şi Marii Britanii de a cere ONU interzicerea zborurilor pe teritoriul Libiei a fost considerată riscantă pentru civili, astfel că Franţa consideră raidurile aeriene justificate, notează publicaţia britanică.

Şeful de stat francez a pledat, de asemenea, ca Uniunea să recunoască, aşa cum a făcut Franţa, opoziţia libiană faţă de regimul lui Muammar Gaddafi, reprezentată prin Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT).

În plus, Sarkozy le-a propus partenerilor săi "crearea unor zone umanitare în Africa de Nord", cu scopul de a "administra problema îngrijorătoare" a persoanelor "deplasate" în urma conflictului din Libia.