Japonia se teme de un dezastru nuclear după o explozie la una din cele mai mari centrale. Vezi aici explozia - VIDEO

Autori: Radu Racu , Mediafax 12.03.2011

O scurgere de cesiu radioactiv a fost detectată, sâmbătă, la centrala nucleară Fukushima 1, situată la 250 de kilometri nord de Tokyo, iar Agenţia pentru securitate nucleară şi industrială a apreciat că într-unul dintre reactoare s-ar putea declanşa un proces de fuziune nucleară.



Japnia se luptă să evite un dezastru nuclear după o explozie la una din cele mai mari centrale din ţarăprovocată de valul tsunami generat de cutremurul produs vineri dimineaţă, scrie The Telegraph.

O explozie puternică s-a auzit vineri dimineaţă la centrala nucleară Fukushima 1, situată la 225 de kilometri de Tokyo. Câţiva muncitori au fost răniţi, conform primului bilanţ. Populaţia din regiune fusese evacuată cu câteva ore înainte.

Surse guvernamentale au declarat că explozia a avut loc sâmbătă, în jurul orei locale 16.00 (9.00, ora României), iar Tokyo Electric Power (TEPCO), operatorul centralei, a precizat că explozia a avut loc după o replică seismică, aceasta determinând şi prăbuşirea clădirii, potrivit Mediafax.10:30 - Clădirea reactorului de la centrala nucleară Fukushima s-a prăbuşit

Acoperişul şi zidurile clădirii reactorului de la centrala nucleară Fukushima s-au prăbuşit, la scurt timp după ce în zonă a fost auzită o explozie, a anunţat televiziunea japoneză NHK.

Deasupra centralei este vizibil un nor de fum alb, iar mai mulţi angajaţi au fost răniţi, conform presei japoneze.

Surse guvernamentale au declarat că explozia a avut loc sâmbătă, în jurul orei locale 16.00 (9.00, ora României), iar Tokyo Electric Power (TEPCO), operatorul centralei, a precizat că explozia a avut loc după o replică seismică, aceasta determinând şi prăbuşirea clădirii.

10:07 - Explozie la centrala nucleară Fukushima 1

O explozie a fost auzită, sâmbătă, la centrala nucleară japoneză Fukushima 1, iar deasupra zonei este vizibil un nor de fum alb, a anunţat agenţia niponă Jiji.

Nivelul de radioactivitate în zonă este de 20 de ori mai mare decât cel normal, a precizat televiziunea japoneză NHK, adăugând că mai mulţi angajaţi au fost răniţi în urma incidentului.

Un purtător de cuvânt al companiei Tokyo Electric Power (TEPCO) a precizat însă că procesul de fuziune nu a fost declanşat, iar compania încearcă să obţină o creştere a nivelului apei pentru răcirea reactorului numărul 1.

După cutremurul devastator produs vineri în Japonia, sistemul de răcire al reactorului 1 de la Fukushima a înregistrat mai multe defecţiuni, urmate de o creştere anormală a presiunii interne.Citiţi mai mult despre scurgerile radioactive din Japonia pe www.mediafax.ro