Oraşul japonez care a fost şters de pe faţa pământului

Autor: Gândul 13.03.2011



Cutremurul de 8.9 grade Richter care a lovit coasta Japoniei a îngropat sub ape câteva oraşe, a luat cel puţin 500 de vieţi umane, a incendiat o rafinărie de petrol, a distrus aproape 2.000 de case, a târât după sine vehicule şi bărci şi a cauzat explozia unei centrale nucleare.

CIFRELE DEZASTRULUI:
În urmă cu 48 de ore, oraşul Minamisanriku era o aşezare liniştită, ocupată predominant de pescari, faimoasă pentru plajele sale care deveneau pline ochi în perioadele de vară. Această imagine a oraşului-port a fost spălată, la propriu, de către valul tsunami provocat de cutremurul de 9 grade pe scara Richter care a avut loc vineri după-amiaza în Japonia.
Valurile uriaşe de până la 30 de metri au măturat oraşul în doar câteva minute, deplasându-se cu viteza unui avion, conform spuselor Dr. Lucile Jones, specialist USGS (U.S. Geological Survey). Deşi oamenii au încercat să urce la etajele cât mai înalte ale clădirilor din preajmă, mulţi nu au făcut faţă vitezei cu care se apropiau valurile şi au fost prinşi în valurile de moloz şi dărămături. Citiţi mai mult despre cutremurul din Japonia pe www.mediafax.ro