Impactul dezastrului din Japonia asupra companiilor din SUA

Autor: Traian Terzianm 13.03.2011

Companiile americane au întâmpinat diverse probleme în urma cutremurului produs vineri în Japonia, scrie Reuters.

În ce priveşte companiile aeriene americane, zborurile de vineri au fost anulate. Delta Air Lines a anulat toate zborurile la aeroporturile din Japonia. La fel au reacţionat şi compania United Continental Holdings.

Operaţiunile economice ale Citigroup nu au simţit nici un impact negativ din urma cutremurului, însă anumite filiale ale Citibank Japan Ltd. au fost închise sâmbătă. Toate celelalte servicii ca internet bankingul şi operaţunile prin telefon au funcţionat normal.

Goldman Sachs Group Inc. nu a întâmpinat probleme, clădirea acesteia nefiind afectată. Purtătorul de cuvânt al băncii nu a vrut să comenteze despre cum vor evolua serviciile Goldman Sachs în week-end. Şi banca JPMorgan Chase&Co a rămas operaţională, toţi angajaţii acesteia fiind în siguranţă.

În ce priveşte impactul catastrofei asupra companiilor producătoare de maşini, exporturile acestora către Japonia sunt ameninţate în următoarele luni. Majoritatea porturilor din "Ţara Soarelui Răsare" au fost închise iar dacă acestea nu se vor deschide, exporturile din Japonia către America vor fi întârziate şi mai mult.

Toyota Motor a oprit producţia la două fabrici de asamblare şi la o parte din fabricile din nordul Japoniei. Yaris, cel mai vândut model al companiei în America se producea la una din fabricile închise. În plus, şi Honda Motor, Nissan Motor şi Subaru şi-au închis temporar porţile fabricilor.

Procter & Gamble a suspendat temporar activitatea la una din fabricile din Japonia. Oficialii companiei au declarat că angajaţii din Japonia sunt în siguranţă.

Caterpillar, care are aproape 5.000 de angajaţi japonezi nu a înregistrat daune şi nici oameni răniţi în unităţile de producţie pe care le are în Japonia.

Pe de altă parte, compania de curierat FedEx Corp. a anulat toate operaţiunile de livrare din estul Japoniei.

În domeniul telecomunicaţiilor, operatorul de telefonie mobilă At&T Inc. a raportat mai multe defecţiuni ale echipamentelor , însă lucrează la refacerea traficului de date.

Celălalt operator de telefonie mobilă, Verizon Communication nu a avut probleme, cu toate că au întrerupt temporar transmisia de date.