Care sunt cele mai atractive acţiuni financiare de pe Bursă pentru dividende

Autor: Andrei Chirileasa 13.03.2011

Acţiunile SIF-urilor sunt în prezent o opţiune mai bună pentru dividende decât titlurile Fondului Proprietatea sau cele ale BRD, din punctul de vedere al randamentelor.



BRD-Groupe Société Générale (BRD), a doua bancă de pe piaţa locală, le propune acţionarilor un dividend brut de aproape 0,18 lei/acţiune, cel mai mic din ultimii cinci ani, astfel că pentru o acţiune BRD cumpărată vineri la 14,1 lei, un investitor ar obţine un randament brut de sub 1,3%.

Asta în condiţiile în care acţiunile celor cinci SIF-uri oferă randamente cuprinse între 3,5% la SIF Banat-Crişana (SIF1) şi 7% la SIF Muntenia (SIF4).

În urmă cu doi ani, situaţia era inversă, în condiţiile în care BRD înregistra în 2008 un profit record şi oferea dividende cu un randament de aproape 9%, în timp ce la SIF-uri, randamentele nu depăşeau 6,6%.

Între timp, însă, profitul BRD a scăzut puternic în ultimii doi ani (de la 1,35 mld. lei în 2008 la 500 mil. lei în 2010) din cauza creditelor neperformante.

De asemenea, banca a redus rata de distribuţie a dividendelor de la 37,5% în 2009 la 25% în prezent pentru a păstra mai mulţi bani şi pentru a-şi consolida capitalurile proprii.

Scăderea randamentului oferit de acţiunile BRD i-a determinat pe administratorii SIF-urilor să adopte o strategie de dezinvestire din acţiunile băncii, SIF-urile vânzând în ultimul an aproape 3% din capitalul băncii din circa 25%, cât deţineau la finele lui 2009.

Unele SIF-uri au preferat să investească banii obţinuţi din vânzarea de acţiuni BRD în titlurile Fondului Proprietatea (FP), care ar putea oferi în acest an un randament al dividendului aproape dublu faţă de BRD, de 2,6%. Cu alte cuvinte, la aceiaşi bani investiţi, acţiunile Fondului Proprietatea le-ar putea aduce SIF-urilor profituri duble faţă de BRD. Deţinerile SIF-urilor la FP sunt însă reduse ca valoare, comparativ cu cele din sectorul bancar, doar SIF Moldova având un pachet de peste 1% din FP, din care va încasa dividende de 2,55 mil. lei, în condiţiile în care pentru 3,9% din BRD va primi dividende de 4,84 mil. lei.

Într-un an, situaţia s-ar putea schimba, însă, având în vedere că anul acesta ar putea fi cel mai slab pentru SIF-uri din punctul de vedere al dividendelor încasate de la firmele din portofoliu. BCR, a doua bancă locală, la care SIF-urile deţin câte 6% din acţiuni, a propus pentru al doilea an consecutiv capitalizarea profitului, iar la BRD dividendul a scăzut cu 36%. Astfel, profiturile "pasive" obţinute de către SIF-uri au scăzut semnificativ, iar acestea sunt nevoite să compenseze prin vânzarea de acţiuni din portofoliu. Această strategie nu permite însă SIF-urilor să distribuie dividende prea mari, deoarece au nevoie ca o parte din bani să fie reinvestiţi, pentru a menţine profitabilitatea pe termen lung.

De aici bătălia constantă între conducătorii SIF, care încearcă să păstreze cât mai mult din profituri în interiorul companiei şi acţionari, care vor dividende cât mai mari.

SIF Oltenia (SIF5) le-a propus acţionarilor un dividend de 0,075 lei/acţiune, în scădere cu 53% faţă de anul trecut, după ce şi profitul s-a redus cu peste 56%. "Noi vedem această ştire ca fiind negativă, deoarece piaţa se aştepta probabil la o rată de distribuţie mai mare, având în vedere că SIF5 obişnuia să aibă cea mai mare rată dintre SIF-uri", susţin analiştii Raiffeisen Capital & Investment. De altfel, acţiunile SIF5 au pierdut vineri 2,6%, cea mai mare corecţie la nivelul SIF-urilor.

Pe de altă parte, BRD ar putea creşte nivelul dividendelor în următorii ani, consideră analiştii Raiffeisen, care estimează că randamentul dividendului la BRD ar putea urca anul viitor la 5%.

Şi în cazul Fondului Proprietatea (FP), dividendele ar putea creşte chiar de anul viitor, având în vedere că strategia fondului este de a distribui acţionarilor profiturile provenite din dividendele pe care el însuşi le încasează de la companiile din portofoliu. OMV Petrom, cea mai mare companie din portofoliul FP, ar putea relua anul acesta distribuţia de dividende după doi ani de pauză, ceea ce ar aduce automat o creştere semnificativă a profitului fondului.