După cutremur, Japonia ameninţată de un vulcan

Autor: Radu Racu 13.03.2011

Un vulcan din sudul Japoniei a început să arunce pietre şi cenuşă, la două zile după ce cel mai puternic cutremur din istoria statului nipon a generat un tsunami care a măturat nordul ţării.

Agenţia japoneză de meteorologie, citată de Washington Post, a emis o avertizare duminică privind reluarea activiţtăii vulcanului Shinmoedake, după câteva săptămâni de linişte.

Muntele este situat pe insula Kyushu, la circa 1.500 de kilometri de epicentrul cutremurului de 9 grade produs vineri în Japonia. Nu este clar încă dacă seismul a influenţat activitatea vulcanică.

Vulcanul Shinmoedake a început să erupă la finalul lunii ianuarie, constrângând 31 de locuitori din oraşul vecin Takaharu să-şi petreacă noaptea de joi spre vineri într-un centru de adăpost.

Televiziunile au prezentat atunci imagini cu muntele, înalt de 1.421 de metri, deasupra căruia se putea vedea o coloană de fum dens, în timp ce localnicii strângeau cenuşa de pe străzi cu lopeţile.

Într-un comunicat, Agenţia meteorologică japoneză a precizat că Shinmoedake face parte din lanţul Kirishima, constituit din circa 20 de vulcani, iar o erupţie minoră s-a înregistrat deja în 2008.