Băsescu într-o o nouă dispută cu Sarkozy. Preşedintele român se opune unei intervenţii militare în Libia

Autor: Iulian Anghel 13.03.2011

Opoziţia României şi a Bulgariei faţă de o intervenţie internaţională în Libia, exprimată în timpul Consiliului European de la finele acestei săptămâni a provocat o nouă ieşire a preşedintelui Franţei, Nicolas Sarkozy. Potrivit publicaţiei electronice EUobserver, a fost nevoie de intervenţia cancelarului german, Angela Merkel, pentru a calma lucrurile. Încă de săptămâna trecută, Franţa a făcut presiuni ca România să recunoască opoziţia din Libia, lucru care nu s-a petrecut.

Franţa, alături de Marea Britanie, ar dori o intervenţie militară - dar nu este clar care este planul, de vreme ce o astfel de intervenţie are nevoie, cel puţin formal, de aprobarea Consiliului de Securitate al ONU. Franţa este prima ţară care a recunoscut Consiliul Naţional Libian - aşa cum se cheamă opoziţia care luptă împotriva lui Muammar Gaddafi. Bulgarii susţin însă că membrii marcanţi ai acestui consiliu au legături strânse cu cei care au torturat infirmierele bulgare condamnate în urmă cu câţiva ani la Tripoli pentru o presupusă şi niciodată demonstrată infectare a 400 de copii libieni cu SIDA.

În timpul summit-ului preşedintele Băsescu a sugerat, potrivit EUobserver, că rebelii nu au credibilitate atâta vreme cât în funtea lor se află un fost ministru al justiţiei din epoca în care erau condamnate medicii şi infirmierele bulgare.
Această observaţie a determinat "o noua izbucnire din partea lui Sarkozy - scrie EUobserver - iar Angela Merkel a fost nevoită să facă un apel la calm". Nici Germania nu susţine o intervenţie militară în Libia.

Relaţiile dintre România şi Franţa sunt tensionate la maximum după ce Parisul a blocat aderarea României la spaţiul Schengen. Întrebat dacă România este pregătită să primească refugiaţi din Libia, preşedintele român a spus cu sarcasm: "Este o problemă a spaţiului Schengen."