Guvernul pregăteşte reducerea taxelor pe forţa de muncă

Autor: Mediafax 13.03.2011

Guvernul va veni cu un pachet de facilităţi fiscale pentru reducerea taxelor pe forţa de muncă până la jumătatea anului, pentru că angajatorii români trebuie să facă profit pentru a crea noi locuri de muncă, a spus ministrul muncii, Ioan Nelu Botiş, 43 de ani, în cadrul unei întâlniri la Bistriţa cu oamenii de afaceri din judeţ.

"Vom încerca să reducem nivelul contri­bu­ţiilor astfel încât taxa pe muncă să fie mai mică. La ora actuală avem undeva la 45% acest procent al taxării forţei de muncă. Din nenorocire, e destul de mare faţă de alte ţări din zona europeană şi cred că ar trebui să-l scădem cu câteva puncte procentuale, dar nu ştiu cu câte. Pe baza unor analize, cei care sunt analişti ne vor spune până unde să ne mişcăm", a spus Botiş.

Un alt domeniu în care România întâmpină anomalii este sistemul de prestaţii sociale (alocaţii familiale, indemnizaţii pentru creşterea copilului, aju­toare pentru persoanele cu handicap etc.), în care există 202 tipuri de prestaţii, ceea ce înseamnă - în opinia ministrului muncii - "că din buzunarul celor care muncesc se duc bani către cei care nu muncesc prin 202 canale". De altfel, peste 10 milioane de români beneficiază de diferite forme de ajutoare sociale care costă statul, anual, în jur de 8,8 mld. lei (2 mld. euro - cifră avansată de fostul ministru al muncii, Mihai Şeitan).

Botiş, care preluat mandatul de ministru al muncii în toamna anului trecut, a spus că a vorbit despre acest aspect cu sindicaliştii care protestau vineri în faţa Prefecturii Bistriţa-Năsăud, spunându-le că protestează faţă de o lege (noul Cod al muncii) care îi apără.

"Îl apără pe cel care munceşte şi îi spune celui care a lenevit că s-a terminat. Nu mai stai de la 10.00 până la 13.00 în crâşmă şi la 14.00 eşti obosit şi ai 25 de ani. Te duci la muncă! Şi vine cel care munceşte şi îl susţine pe cel care stă şi bea în crâşmă. Eu nu înţeleg lucrurile acestea", a spus Botiş. De asemenea, el le-a mai spus sindicaliştilor că, în opinia sa, contractele de muncă la nivel naţional trebuie să dispară deoarece "pun un capac peste toată economia" cu un alt tip de salariu decât cel stabilit de Guvern.

Botiş a mai precizat că în România sunt 550.000 de persoane cu dizabilităţi şi 915.000 cu invaliditate, iar în urma controalelor realizate de angajaţii Ministerului Muncii a reieşit că există localităţi în care jumătate din populaţie s-a pensionat invocând criterii de invaliditate.

"E efectiv strigător să vezi că, dintr-o comună cu două mii de locuitori, şase sute sunt pensionari pe criterii de invaliditate. Nu neg că sunt persoane cu boli profesionale, dar care ar putea găsi, din punctul meu de vedere, un job care se pretează la boala pe care o au", a spus Botiş.

În opinia ministrului muncii, nu este atributul angajatorilor să facă asistenţă sau protecţie socială, ci al statului, iar noul Cod al muncii este prima etapă în ceea ce înseamnă o reformă ade­vărată în economia României.

"Acesta este mesajul Codului muncii pentru întreprinzători, pentru angajatori. De asistenţă socială se ocupă instituţia numită stat, care are asemenea instrumente: agenţiile de prestaţii sociale şi pentru ocuparea forţei de muncă. Sunt instituţii care se pot ocupa de asistenţă socială, de reorientare, de inserţie pe piaţa muncii. Acestea sunt atribute foarte clare pe care un stat trebuie să şi le dezvolte şi să lase angajatorii să se dezvolte ei şi să facă profit, investiţii, să creeze noi locuri de muncă", a conchis Botiş.