Cum funcţionează un reactor nuclear

Autor: Gândul 13.03.2011

Reactoarele nucleare funcţionează pe principiul că fisiunea nucleară (ruperea unui atom greu în mai mulţi atomi uşori) degajă căldură, care poate fi utilizată pentru a transforma apa în vapori, scrie BBC. Vaporii vor alimenta turbina, care va transforma energia lor în energie mecanică.

Un reactor nuclear tipic foloseşte uraniu îmbogăţit, sub forma unor "granule" mari cât o monedă şi lungi de 2,5 cm. Granulele sunt ţinute într-o cameră bine presurizată şi foarte bine izolată.

În multe centrale, camera cu uraniu este ţinută sub apă, pentru a nu risca supraîncălzirea. În altele, se foloseşte dioxid de carbon sau metal lichid, în acelaşi scop.

Pentru a se produce reacţia de fisiune a atomilor de uraniu, elementul trebuie să se afle în stare "critică". Adică uraniul trebuie să fie suficient de îmbogăţit (cu o concentraţie radioactivă mai mare) încât să permită apariţia unei reacţii de fisiune în lanţ, care să se auto-susţină.Citiţi mai mult despre cum funcţionează un reactor nuclear pe www.gandul.info