Îşi vor asigura românii casele după catastrofa din Japonia?

Autor: Ciprian Valentin Botea 13.03.2011

Cutremurul din Japonia ar putea genera o creştere a cotaţiilor pe piaţa de reasigurare, dar în paralel ar putea da un impuls vânzărilor Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), compania care emite poliţele obligatorii de asigurare a locuinţelor.

Scumpirea tarifelor de reasigurare ar putea apărea în condiţiile în care marile grupuri specializate în reasi­gurare, care au contracte şi cu asigu­rătorii locali, se pregătesc să achite com­paniilor nipone de asigurări despăgubiri de zeci de miliarde de dolari. Com­paniile de asigurări transferă prin încheierea de contracte de reasigurare o parte din răspunderea asumată faţă de clienţi către jucători specializaţi, în cazul poliţelor pentru catastrofe reasigu­rătorii asumându-şi de multe ori răs­punderea pentru mai mult de 90% din daunele produse.

"În mod normal un asemenea eveniment are un impact, dar pe termen mediu şi nu imediat, asupra tarifelor deoarece reasigurătorii pierd capital şi trebuie să-şi recupereze aceste pierderi. O creştere de preţ va fi resimţită şi de asigurătorii locali, dar nu mai devreme de sfârşitul acestui an sau începutul anului viitor, când se reînnoiesc con­tractele de reasigurare", spune Karina Roşu, directorul general al brokerului AON România.

Roşu precizează că majorarea tarifelor de reasigurare va depinde de gradul de dispersie al riscului, dar şi de daunele care mai apar pe parcursul acestui an. Analiştii citaţi în presa internaţională apreciază că pierderile economice generate de cutremurul de vineri s-ar putea ridica la 100 mld. dolari, dar deocamdată nu există estimări legate de volumul total al pier­derilor asigurate. Aceştia se aşteaptă însă ca acesta să fie cel mai costisitor cutremur din istorie.

Spre comparaţie, în urma cu­tremurului din România din martie 1977 compania de asigurări de stat ADAS a plătit pagube de 5 mld. dolari, din care aproape jumătate au fost recuperaţi din reasigurare.

Totodată, cutremurul din Japonia ar putea determina proprietarii de lo­cuinţe din România să conştientizeze ris­cul de cutremur, ceea ce ar genera o creştere a vânzărilor de poliţe property, în special poliţe obligatorii emise de PAID, care sunt cele mai ieftine deoa­rece acoperă doar pagubele produse de cutremur, inundaţii şi alunecări de te­ren. Aceste poliţe costă 10 sau 20 de euro pe an în funcţie de materialul de construcţie al locuinţelor şi acoperă daunele în limita a 10.000 sau 20.000 de euro.

În România sunt asigurate în prezent circa două milioane de locuinţe, din care 460.000 prin poliţe obligatorii, iar companiile locale au subscris anul trecut prime brute de 971 mil. lei (230 mil. euro) din poliţe de asigurare îm­potriva incendiilor şi catastrofelor na­turale. Nu există date privind primele ce­date în reasigurare la nivelul întregii pieţe, dar companiile din Uniunea Na­ţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) au achitat reasigurătorilor 290 mil. euro anul trecut. Companiile membre UNSAR deţin o cotă de piaţă cumulată de peste 80%.