UPDATE: Transporturile semnează contractul pentru magistrala de metrou spre Drumul Taberei, valoare de 215 mil. euro. Noua rută va fi gata în doi ani

Autor: Andreea Mioara Neferu 14.03.2011



Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Anca Boagiu, va semna astăzi contractul de începere a lucrărilor pentru tronsonul de metrou Râul Doamnei - Eroilor, inclus în noua magistrală M5 (Drumul Taberei - Pantelimon).

Contractul, în valoare de 215 milioane de euro, a fost câştigat de consorţiul format din Astaldi (Italia), FCC Construccion (Spania), Delta ACM 93 (România) şi AB Construct (România). Tronsonul Râul Doamnei - Eroilor are o lungime de 6,22 kilometri şi va cuprinde nouă staţii de metrou, respectiv Râul Doamnei, Brâncuşi, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Drumul Taberei, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor 2.

Grecii de la Aktor au depus iniţial o contestaţie cu privire la câştigătorii licitaţiei pentru acest tronson de metrou, însă Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a respins această contestaţie. Lucrările pentru tronsonul Râul Doamnei - Eroilor vor fi finanţate de la buget şi de Banca Europeană de Investiţii.

Lucrările de construcţie a tronsonului Râul Doamnei-Eroilor vor demara în 50 de zile, urmând a fi finalizate în 25 de luni.

"Deşi contractul a fost semnat astăzi, mai durează până vor începe efectiv lucrările de construcţie pentru că există diferite lucrări pregătitoare, se depun scrisori de garanţie şi de bună execuţie, etc" a declarat Gheorghe Udrişte, director general al Metrorex.

Noul tronson de metrou va deservi 200.000 de bucureşteni. În total magistrala M5 de metrou Drumul Taberei-Pantelimon va avea un cost de 1,7 miliarde de euro, jumătate din aceşti bani fiind fonduri de la Banca Europeană de Investiţii iar restul fiind asigurate de la bugetul de stat. Pentru perioada următoare Ministerul Transporturilor (MTI) are în plan investiţii în reţeaua de metrou din Bucureşti de circa 8,5 miliarde de euro.