Cursă contracronometru pentru evitarea unui accident nuclear major în Japonia

Autor: Gândul 14.03.2011

Flota a şaptea a forţelor navale americane şi-a îndepărtat navele şi avioanele de centrala nucleară Fukushima Daiichi, după ce a detectat un nivel scăzut de contaminare radioactivă în aer şi pe aeronavele sale din zonă, a anunţat armata americană, citată de CNN.

Potrivit BBC, portavionul USS Ronald Reagan se afla la aproximativ 160 de kilometri în larg, când instrumentele de bord au detectat un nivel crescut de radiaţii provenind de la reactoarele avariate ale centralei japoneze. Oficialii americani au declarat că membrii echipajului au fost expuşi într-o oră la cantitatea normală de radiaţii pentru o lună.

Japonia era implică luni într-o cursă contracronometru pentru a evita un accident nuclear major în urma unor noi explozii la o centrală nucleară şi pentru a salva sute de sinistraţi în urma celui mai puternic cutremur din istoria sa, relatează AFP.

Autorităţile încercau să limiteze impactul economic al catastrofei, care a redus în mod drastic aprovizionarea cu electricitate în regiunea Tokyo, unde locuiesc 35 de milioane de persoane şi unde companiile şi-au suspendat parţial producţia.

Două explozii s-au produs luni la prânz la nivelul clădirii care adăposteşte reactorul numărul 3 al centralei nucleare Fukushima 1, avariată în urma seismului. Citiţi mai mult despre exploziile la centralele nucleare din Japonia pe www.gandul.info