Ce este taekwondo şi cine e tatăl celei mai practicate arte marţiale de pe glob

Autor: Alexandru Ciolan 14.03.2011

Generalul Choi Hong Hi, creatorul artei marţiale cu cei mai mulţi practicanţi din lume, taekwondo, s-a născut în 1918 într-o zonă muntoasă aflată astăzi pe teritoriul Coreei de Nord.
Pe atunci ţara era ocupată de japonezi, care interziseseră practicarea artelor marţiale tradiţionale coreene.

Pe cât de firav tot pe atât de rebel, pe cât de bolnăvicios tot pe atât de voluntar, Choi a fost exmatriculat la vârsta de 12 ani pentru că îndemna la revoltă împotriva japonezilor.
În 1937, Choi a plecat în Japonia să-şi continue studiile.

În 1942 s-a întors în Coreea şi, ca să evite înrolarea în armata japoneză (începuse al doilea război mondial), s-a ascuns. A fost prins şi dus sub arme, a încercat să dezerteze ca să se alăture Armatei Coreene de Eliberare, dar a fost arestat şi trimis în închisoare la Phenian, sub acuzaţia de trădare. Urma să fie executat pe 18 august 1945, dar, când mai erau numai trei zile până la soroc, Coreea a fost eliberată şi a scăpat cu viaţă.

În celula din Phenian, ca să nu se urce pe pereţi de plictiseală şi să nu-şi piardă condiţia fizică, a început să dezvolte un nou stil de lupte rezultat din combinaţia între taekyon şi karate.
În 1953, la semnarea armistiţiului care punea capăt Războiului din Coreea, Choi era general de brigadă, comandant al unei divizii de infanterie şi scrisese primul manual de spionaj militar apărut în Coreea.

În 1959 a început cariera internaţională a taekwondo, odată cu turneul echipei alcătuite din Choi şi 19 deţinători ai centurii negre de taekwondo prin ţări din Orientul Îndepărtat. În acelaşi an s-a născut şi Asociaţia Coreeană de Taekwondo, al cărei preşedinte nu putea fi altcineva decât generalul Choi. În 1960, Generalul a vizitat Statele Unite, unde a pus sămânţa noului sport. La întoarcerea în ţară a fost numit şeful serviciilor secrete ale armatei sud-coreene, apoi comandantul unui Corp de Armată.

Cu un părinte atât de celebru şi de puternic, taekwondo s-a extins cu viteza fulgerului atât printre sud-coreeni, cât şi printre militarii americani.

Generalul Choi a decedat în iunie 2002, la Phenian, de cancer la stomac. Cu numai o lună în urmă apăruse într-o demonstraţie de taekwondo. Pe pagina de internet a FIT, declara, plin de mândrie: "Eu sunt omul cu cei mai mulţi discipoli din lume". Se gândea la cei peste 50 de milioane de practicanţi de taekwondo din peste 100 de ţări.
Citiţi întreaga poveste în Ziarul de Duminică de vineri, 18 martie, la rubrica MISTERELE CUVINTELOR.