Interes ridicat pentru certificatele pe 6 luni

Autor: Liviu Chiru 14.03.2011

Trezoreria a reuşit ieri să vândă integral o emisiune de certificate cu maturitatea de şase luni în valoare de un miliard de lei (239 mil. euro), în condiţiile în care a acceptat să plătească un randament maxim de 6,85% pe an.

Titlurile au fost plasate la un randament mediu de 6,82% pe an, în creştere cu 0,27 puncte procentuale peste nivelul de la licitaţia din luna februarie. Totuşi, randamentul rămâne sub cel plătit la o licitaţie organizată la începutul lunii decembrie.

Pe piaţa secundară, băncile locale tranzacţionau ieri titluri cu maturităţi similare la randamente de 6,935/6,49% pe an.

Interesul investitorilor pentru astfel de titluri a fost ridicat, ofertele totale de cumpărare însumând 2,2 miliarde de lei. În februarie, când Trezoreria planificase o emisiune de 600 mil. lei, ofertele au însumat doar 885 de milioane de lei.

"Mulţi se aşteaptă ca BNR să majoreze dobânzile abia la începutul anului viitor, astfel că titlurile de stat cu scadenţe scurte rămân atractive", a comentat dealerul unei bănci.

Titlurile sunt atractive şi pentru investitorii străini, care pot împrumuta lei pe piaţa monetară la dobânzi de 5% pe an, pe care îi plasează apoi în titluri de stat la randamente mai mari, obţinând astfel un câştig facil.

Dacă dobânzile cresc însă pe piaţa monetară, astfel de aranjamente nu vor mai funcţiona, iar statul va fi nevoit să accepte randamente mai mari, ori să restrângă sumele împrumutate. În partea a doua din 2010 Trezoreria a apelat de altfel la o astfel de tactică, plafonând randamentele plătite la 7% pe an, chiar cu preţul de a anula mai multe emisiuni de titluri de stat.