Un furnizor al IKEA vede afaceri în creştere cu 10%

Autor: Laurentiu Cotu 14.03.2011

Producătorul de articole din faianţă pentru menaj Cesiro din Sighişoara şi-a revizuit în creştere estimările pentru anul în curs şi mizează în prezent pe o cifră de afaceri de 22 mil. euro, în creştere cu 10% faţă de anul trecut.

Compania a realizat anul trecut vânzări totale de 20 de milioane de euro, mizând iniţial pe o stagnare a afacerilor în acest an.

"Piaţa produselor din ceramică pentru menaj a fost în creştere anul trecut, trend care se va menţine şi în acest an. Credem că vom realiza un avans de 10% faţă de 2010, datorită în special contractelor cu IKEA şi extinderii afacerilor pe noi pieţe din estul Europei. Exporturile pe pieţele europene au redus efectele recesiunii asupra vânzărilor companiei", a declarat Daniel David, commercial manager al Cesiro.

Potrivit reprezentanţilor companiei, Cesiro a câştigat anul trecut noi contracte pe pieţele din Polonia, Serbia, Bosnia, Croaţia şi Ungaria, însă principalul client rămâne în continuare concernul suedez IKEA.

Anul trecut, ponderea vânzărilor la export reprezenta 85% din totalul pro­duc­­ţiei companiei din Sighi­şoara, principalele pieţe la export fiind Germania, Fran­ţa, Italia, Olanda, Spania, Cehia sau Rusia.

Vânzările către IKEA ajungeau anul trecut la 45% din totalul cifrei de afaceri a companiei. Cesiro produce pentru grupul suedez diverse modele de ceşti, farfurii, boluri şi alte obiecte pentru decor.

Capacitatea lunară de producţie a fabricii din Sighişoara este de 4 milioane de produse ceramice. La nivel local, produsele Cesiro sunt distribuite prin firma Cesiro House All către principalele lanţuri de supermarketuri şi către clienţii mai mici tradiţionali.

Potrivit reprezentanţilor Cesiro, bugetul de investiţii pentru acest an se ridică la circa 400.000 de euro şi constă în achiziţionarea de utilaje, reabilitarea clădirilor şi îmbună­tă­ţirea condiţiilor de muncă.

Anul trecut s-au realizat investiţii de 600.000 de euro în utilaje şi reabilitarea clădirilor.

"Pentru creşterea capacităţilor de producţie avem nevoie de o nouă unitate, investiţie pe care o vom demara în următoarea perioadă de timp. Pentru acest an avem în plan menţinerea contractelor cu clienţii tradiţionali şi pătrunderea pe piaţa din Anglia", a mai spus David.

În prezent, compania are 1.350 de angajaţi, după ce anul trecut au mai fost angajate 100 de persoane. Pentru acest an nu sunt prevăzute noi angajări, în condiţiile în care fabrica de la Sighişoara funcţionează la capacitate maximă.

Cesiro a fost înfiinţată în anul 1957 sub numele de Combinatul de Faianţă şi Sticlărie din Sighişoara. Producătorul a fost privatizat în 1995 prin metoda MEBO şi are în prezent 570 de angajaţi.