Fondul Proprietatea a pierdut prima luptă cu giganţii energetici

Autor: Roxana Pricop 15.03.2011

Curtea de Apel Bucureşti a admis recursul formulat de Hidroelectrica, producătorul de energie la care Fondul Proprietatea este acţionar cu 20% din capital, şi a hotărât anularea deciziei de suspendare a înfiinţării campionului energetic Hidroenergetica, din care ar urma să facă parte şi producătorul de energie.

Decizia Curţii de Apel Bucuresti este irevocabilă.

Fondul Proprietatea s-a opus înfiinţării campionului energetic Hidroenergetica, care ar urma să cuprindă Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucureşti, sucursalele Termoelectrica Paroşeni şi Termoserv Paroseni, sucursalele Hidroelectrica de la Bistriţa, Buzău, Cluj, Curtea de Argeş, Haţeg, Porţile de Fier, Oradea, Sebeş şi Slatina, filialele Hidroelectrica Hidroserv Bistriţa, Hidroserv Slatina, Hidroserv Portţle de Fier, Hidroserv Curtea de Argeş, Hidroserv Sebeş. Principalele argumente aduse de administratorul Fondului, compania Franklin Templeton, împotriva înfiinţării celor doi campioni energetici (Electra şi Hidroenergetica), sunt absenţa unui plan concret de afaceri din partea statului român pentru cele două unităţi, profitabilitatea neclară şi discutabilă.

"Administratorul Fondului Proprietatea informeaza că, în ciuda deciziei Curţii de Apel din data de 07 martie 2011, există şi alte litigii pe care le-a iniţiat, cu succes, în vederea blocarii proiectului de fuziune pentru crearea celor doi campioni în energie, Electra si Hidroenergetica. Ca urmare a litigiilor amintite, proiectul de fuziune continuă să fie suspendat în prezent", susţin oficialii Franklin templeton într-un comunicat de presă emis pe Bursă.