Microsoft lansează Internet Explorer 9 şi în limba română

Autor: Ştefan Vrabie 15.03.2011

Microsoft a lansat astăzi noul browser Internet Explorer 9, versiune a unuia dintre cele mai utilizate browsere din lume, disponibil în 40 de limbi, inclusiv în limba română, a anunţat compania.
Noua variată a IE dispune de caracteristici precum Pinned Sites şi JumpList, care permit utilizatorilor instalarea site-urilor Web favorite direct în taskbar-ul Windows 7.

De asemenea, are accelerare hardware completă pentru limbajul HTML5 şi foloseşte capabilităţile plăcilor grafice cât şi cele a procesorului pentru a face disponibilă 90% din puterea unui PC pe Web. "Ne place HTML 5 atât de mult, încât am vrut să îl punem la treabă, la propriu" a spus Dean Hachmovitch, vice-preşedintele Microsoft Internet Explorer.

"Noi considerăm ca este un non-eveniment pentru marea majoritate a managerilor IT din corporaţii şi a utilizatorii săi, pentru că IE9 nu rulează pe Windows XP, sistemul de operare folosit pe 67% din PC-urile corporaţiilor", a declarat pentru cotidianul britanic The Telegraph, Richard Eduards, analist la firma de cercetare Ovum.

Ryan Gavin, director la Microsoft Internet Explorer, a spus că Microsoft a trebuit să ia o decizie în privinţa IE9. "Duci internetul mai departe printr-un sistem modern sau continui să produci sistemul vechi care domină?", a afirmat Gavin, completând că IE9 a fost "complet re-proiectat".

Microsoft a lansat IE9 în versiune beta în luna martie a anului trecut şi de atunci a fost descărcat de peste 40 de mil. de ori, reprezentând 2% din piaţa browser-elor Windows înainte ca acesta să fie lansat oficial.

În contextul unui Internet din ce în ce mai puţin sigur şi cu din ce în ce mai puţină intimitate personală, scopul IE 9 este să fie sigur, construit cu un set complex de setări de securitate, confidenţialitate şi fiabilitate implicite ce protejează utilizatorii atunci când sunt online.

La sfârşitul anului trecut, Microsoft a introdus funcţia Tracking Protection în IE 9, care permite utilizatorilor să-şi controleze informaţiile personale pe măsură ce navighează pe Internet, prin indicarea site-urilor cu care preferă să nu schimbe date.

Aplicaţiile malware continuă să reprezinte cel mai însemnat risc de securitate online pentru utilizatori. Studiile arată că IE9 blochează 99% dintre atacurile construite pe considerente sociale (social engineering), ce se bazează pe convingerea utilizatorului să realizeze acţiuni care compromit PC-ul şi/sau datele.