Gallup: RCS&RDS a ajuns la 9% din piaţa de telefonie mobilă

Autor: Adrian Seceleanu 15.03.2011

RCS&RDS, unul dintre cei mai mari operatori telecom din România, avea în urmă cu un an o cotă de 9% din piaţa locală de telefonie mobilă - adică peste 2,2 milioane de utilizatori, potrivit datelor dintr-o cercetare realizată de compania Gallup în perioada martie-aprilie 2010 pentru Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

"Orange este lider pe piaţa serviciilor de telefonie mobilă, jumătate din utilizatori folosind cel puţin o cartelă SIM de la Orange. 35% utilizează servicii de telefonie mobilă de la Vodafone, 25% de la Cosmote, 9% de la RDS şi 1% de la Zapp. 78% din utilizatorii serviciilor de telefonie mobilă folosesc serviciile unui singur furnizor, 18% au doi furnizori, iar 4% au trei sau mai mulţi furnizori", potrivit datelor Gallup, prezentate de ANCOM.

RCS&RDS nu a mai oferit detalii în legătură cu numărul de clienţi pentru serviciile de telefonie mobilă din decembrie 2009, când compania avea 1,35 milioane de utilizatori.

Datele privind cota de piaţă nu sunt calculate pe baza datelor comunicate de operatorii de comunicaţii către ANCOM ci pe baza răspunsurilor primite de Gallup de la persoanele care au participat la studiu.

Conform datelor Gallup "în 82% din gospodăriile din România se folosesc servicii de telefonie mobilă, indiferent că este vorba de servicii cu abonament sau de cartele preplătite (exclusiv serviciile plătite total sau parţial de companii sau alte instituţii). Gradul de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă este semnificativ mai mare în mediul urban (89%), comparativ cu mediul rural (73%).

La nivel individual, 77% din românii cu vârsta de 16 ani sau peste folosesc un telefon mobil (care nu este plătit de o companie sau instituţie). În funcţie de tipul de serviciu utilizat, piaţa serviciilor de telefonie mobilă se poate structura astfel: 48% din utilizatori folosesc doar servicii pe bază de abonament, 40% doar cartele preplătite, iar 12% folosesc atât abonamente cât şi cartele."