Care este miza luptei dintre Fondul Proprietatea şi giganţii energetici?

Autor: Roxana Pricop 15.03.2011

Fondul Proprietatea, acţionar minoritar la cei mai mari producători de energie din economie, este adeptul restructurării sectorului energetic prin privatizări pe Bursă, în timp ce statul român nu vrea să piardă controlul asupra celor mai importante active din economie şi propune reorganizarea producătorilor în doi mari campioni energetici.

Proiectul Guvernului de reorganizare a sistemului energetic naţional prin înfiinţarea a două companii gigant de producere a electricităţii, Electra şi Hidroenergetica, este în prezent suspendat ca urmare a proceselor deschise de Fondul Proprietatea, acţionar la majoritatea companiilor care ar urma să facă parte din cei doi giganţi.

Fondul Proprietatea a pierdut prima luptă cu giganţii energetici

Prima dintre cele două noi companii energetice, Electra, ar urma să includă centrala nucleară Nuclearelectrica, termocentralele Turceni, Rovinari şi Craiova, o parte din compania Hidroelectrica şi firma de minerit Compania Naţională a Lignitului Oltenia. A doua, Hidroenergetica, va cuprinde centralele termoelectrice Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucureşti şi restul centralelor hidroelectrice, inclusiv Porţile de Fier de pe Dunăre. Acest proiect presupune ca

Hidroelectrica, cel mai valoros activ al statului român, să fie divizată pentru a fi inclusă în Electra şi Hidroenergetica. Statul controlează 80% din capitalul Hidroelectrica, iar Fondul Proprietatea deţine restul de 20%.

Guvernul susţine înfiinţarea celor doi giganţi energetici prin faptul că, fără companii puternice, sectorul energetic nu va avea capacitatea să atragă finanţări pentru modernizarea vechilor unităţi şi nici să devină un actor regional puternic. Printre principalele argumente ridicate de Fondul Proprietatea, prin care firma îşi justifică refuzul de a susţine proiectul de înfiinţare a celor două companii energetice, se numără absenţa unui plan concret de afaceri pentru cele două unităţi, profitabilitatea neclară şi discutabilă.

Franklin Templeton, administratorul Fondului, vrea ca Nuclearelectrica şi Hidroelectrica să fie listate cât mai repede pe Bursă. Administratorul susţine că astfel cei doi mari producători de energie vor dobândi o mai mare transparenţă, o creştere a profitabilităţii şi, implicit, vor genera impozite mai mari la bugetul statului.

În ceea ce priveşte cele trei complexuri energetice, Turceni, Rovinari şi Craiova, Templeton propune ca acestea trebuie restructurate şi apoi scoase la licitaţie pe piaţă, cu posibilitatea ca Nuclearelectrica şi Hidroelectrica să participe la această licitaţie. De asemenea, Fondul Proprietatea se teme că în urma înfiinţării celor doi giganţi energetici ar putea deţine mai puţin control la Electra şi Hidroenergetica.

Fondul Proprietatea este controlat de statul român care deţine 36,79% din capital, restul fiind controlat de foşti proprietari ai imobilelor confiscate abuziv de regimul comunist, investitori privaţi şi fonduri de investiţii.