Germania închide şapte reactoare nucleare

Autor: Radu Racu 15.03.2011

Germania va închide toate cele şapte reactoare nucleare care au intrat în funcţiune înainte de anul 1980, fiind neclar în prezent dacă ele vor mai fi repornite, scrie Reuters.

Anunţul făcut de cancelarul german Angela Merkel vine după ce în ultimele zile s-au produs mai multe explozii la una din cele mai mari centrale nucleare din Japonia, ca urmare a unui cutremur de 9 grade care a devastat ţara.

"Centralele nucleare care şi-au început activitatea înainte de 1980 vor fi oprite pe perioada moratoriului", a afirmat marţi cancelarul german.

Ministrul mediului Norbert Roettgen a declarat că nu este încă foarte clar dacă centralele închise pe perioada moratoriului vor fi repornite.

Merkel a anunţat luni un mortariu de trei luni provind prelungirea duratei de viaţă a centralelor nucleare, în timp ce accidentul nuclear din Japonia a exacerbat ostilitatea tradiţională a populaţiei germane faţă de energia atomică.

Aşa cum a promis în campania din 2009, cancelarul a decis prelungirea cu 12 ani în medie a duratei de funcţionare a reactoarelor, în timp ce social-democraţii aliaţi cu ecologiştii au programat în urmă cu zece ani o oprire progresivă a acestora până în 2020.

La sfârşitul anului trecut în Germania erau active 17 centrale nucleare, cu o producţie de electricitate de 21.500 de MW şi cu o cantitate anuală de electricitate livrată de circa 150 de miliarde de Kw, conform European Nuclear Society.