Gallup: Într-o jumătate din gospodăriile din România nu există computer şi internet

Autor: Adrian Seceleanu 15.03.2011

Dotarea gospodăriilor cu calculatoare continuă să rămână deficitară în România, situaţie care explică în bună măsură rata scăzută a utilizării pentru serviciile de date pe piaţa locală, potrivit datelor dintr-o cercetare realizată de compania Gallup în perioada martie-aprilie 2010 pentru Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

În 48% dintre gospodării nu există calculator, iar în 40% dintre acestea există în dotare un desktop PC. "Aproape o jumătate dintre respondenţi (47%) nu au utilizat niciodată internetul, în timp ce majoritatea consistentă a celor care au utilizat internetul au făcut-o recent, în ultimele trei luni (47%)", potrivit datelor Gallup, publicate de arbitrul telecom.

"Principalul motiv pentru care nu sunt folosite serviciile de acces la internet în gospodărie este lipsa nevoii (64%). Alte motive menţionate de către un număr semnificativ mai mic de respondenţi sunt utilizarea prea scumpă a serviciului (9%) sau costurile de instalare prea mari (6%)", conform aceleiaşi surse.

Majoritatea gospodăriilor româneşti (56%) nu dispune de acces la internet, în timp ce, dintre cele care beneficiază de acces, cele mai multe (39%) folosesc reţeaua de telefonie fixă. Utilizarea accesului mobil (2%) şi a accesului combinat, fix-mobil (3%), ocupă poziţii de nişă din acest punct de vedere.

Principala locaţie de accesare a internetului este acasă (42%), locul de muncă sau şcoala (16%) reprezentând locaţia secundară menţionată de către respondenţi. Telefonul mobil/laptopul şi internet café-urile constituie modalităţi periferice de accesare a internetului (3%), acestea fiind, în mod surprinzător - potrivit Gallup, plasate semnificativ în urma prietenilor şi cunoştinţelor.

Cercetarea de piaţă a Gallup a fost efectuată pe un eşantion total reprezentativ la nivel naţional de 5.983 de persoane fizice şi 2.832 de companii şi institutii publice.