Internet Explorer 9 vs. Firefox 4 vs. Chrome 9 - galerie FOTO

Autor: Ştefan Vrabie 15.03.2011

Internet Explorer 9 se anunţă a fi cea mai bună versiune de Internet Explorer şi foarte diferit de celelalte browsere populare precum Chrome sau Firefox.

Ce înseamnă Tracking Protection, noua funcţie cu care se laudă Internet Explorer 9

Primul lucru pe care îl putem vedea la noul browser este o nouă interfaţă, sau mai degrabă lipsa ei. Pe când celelalte versiuni era pline de butoane şi bare de instrumente, IE9 se străduie să le ascundă: tot ce ai nevoie este într-o singura linie în partea de sus. IE9, testat împreună cu Firefox 4.0 şi Chrome 9.0, dă dovadă de mai multe aspecte cheie în care domină, cum ar fi: performanţă, uşurinţă în utilizare, fiabilitate, compatibilitate, suport pentru standardele web şi instrumente pentru dezvoltatorii software, conform testelor făcute de site-ul TechRadar cu programele de referinţă Kraken şi SunSpider.

La capitolul securitate, a fost testat în mai multe condiţii de către organizaţia de cercetare şi securitate NSS Labs, iar testele au arătat că IE9 este capabil să blochează nu mai puţin de 99% dintre atacurile construite pe considerente sociale (social engineering), depăşind toate browserele rivale. Toate aceste cu ajutorul funcţiei Tracking Protection ce permite personalizarea completă a unei liste de protecţie.

Microsoft lansează Internet Explorer 9 şi în limba română

Funcţia constă într-o listă ce conţine adrese web, pe care browserul le va accesa doar dacă utilizatorul va dori. Prin limitarea accesului către site-uri maliţioase ea va limita şi informaţiile pe care alte site-uri le poate colecta de pe acestea.

Printre avantajele pe care le oferă IE9 faţă de rivalii săi Firefox şi Chrome se găsesc mai multe motoare de randare, suport H.264 care este codec-ul standard pentru conţinutul video din limbajul HTML5 şi o gestionare mult mai bună a extensiilor lente ale browserului pentru a nu a avea un impact mare asupra performanţelor. Noul motor utilizat seamănă exact cu cel de pe Chrome, dar la interior, acest nou motor JavaScript IE9 va compila limbajul java într-un cod nativ.

IE9 primeşte o nouă bară de notificări şi în sfârşit şi un manager de descărcări care se foloseşte de sistemul SmartScreen. Browser-ul va avea pagina de start aseamănătoare cu cea oferită de Chrome, cu ferestre ale site-urilor recent vizitate. Am putea spune că IE9 seamănă foarte mult cu browserul de la Google, dar nu este un lucru rău având în vedere că reduce aglomerarea de pe ecran şi ne permite să ne concentrăm la site-urile pe care vrem să le vedem.

Atât Firefox cât şi IE9 se foloseşte de accelerare grafică hardware, ceea ce promite să fie un stimulent de performanţă prin permiterea placilor grafice PC să se ocupe de randările video şi procesele grafice Flash. Motivul pentru care accelerarea grafică este importantă se datorează faptului că noi folosim din ce în ce mai mult browser-ul, iar linia dintre aplicaţiile desktop şi aplicaţiile web devine din ce în ce mai neclară.

IE9 este destul de dornic de aplicaţii web noi, iar Windows 7 introduce câteva caracteristici inteligente noi pentru a le manipula. Dacă vei trage o pagină web spre bara de activităţi o poţi folosi la fel ca orice alt program. De exemplu, dacă tragi pagina Facebook spre bara de activităţi ea va deveni un buton albastru, iar după ce ai făcut acest lucru dacă dai click dreapta pe el vei putea vedea noile comentarii sau mesaje.

Schimbările fac browser-ul mai uşor de utilizat, mai sigur, mai rapid şi, peste toate, o experienţă mai plăcută din navigarea pe internet. IE9 cu sigurantă va deveni noul standard pentru navigarea pe web. Acesta este mai mult decât o actualizare sau o înlocuire a predecesorilor săi.