Avocaţii de la Reff spun că băncile iau în considerare preluarea de participaţii la firmele pe care le-au creditat

Autor: Liviu Chiru 15.03.2011

Reff şi Asociaţii, societatea de avocaţi afiliată companiei de consultanţă Deloitte România, a asistat anul trecut clienţi în tranzacţii de un miliard de euro, nivel similar cu cel din anii precedenţi, dar se pregăteşte pentru o creştere a activităţii în 2011.

"Încercăm să ne poziţionăm pentru un an de creştere, după doi ani de platou", spune Alexandru Reff, partener în cadrul Reff şi Asociaţii. Casa de avocatură nu a prezentat şi nivelul veniturilor obţinute în 2010, menţinând astfel politica din anii trecuţi. Reff a arătat că echipa ar trebui să se extindă spre 30 de avocaţi până la sfârşitul acestui an, faţă de 20 în prezent. Aşteptările de creş­tere a activităţii pleacă de la perspectiva creşterii numă­rului de tranzacţii, inclusiv pe fondul accelerării proceselor de executare a garanţiilor de către bănci, dar şi a numă­rului de procese între contri­buabili şi autorităţile fiscale.

"Într-o piaţă care s-a contractat, noi am reuşit un nivel constant al businessului. Asta a implicat mai multă mun­că, atragerea de noi clienţi, pentru că o parte din do­meniile tradiţionale au scăzut", a spus Reff.
Casa de avocatură a con­siliat anul trecut fondul sud-american de investiţii New Europe Property In­ves­ti­ţii în achiziţia complexului comercial Iris Shopping Center din Piteşti şi a com­plexului de birouri Floreasca Business Park din Capitală. De asemenea, casa de avocatură a consiliat BCR, BRD, UniCredit Ţiriac şi Raiffeisen în pro­ce­sul de vânzare a procesatorului de carduri RomCard către Provus. Andrei Burz-Pînzaru, partener al Reff şi Asociaţii, apreciază că băncile sunt tot mai interesate şi de preluarea unor participaţii în cadrul firmelor pe care le-au creditat şi care nu mai pot rambursa împrumuturile. BNR a publicat în vara anului trecut un proiect pentru un regulament în care se trasează principiile de bază ale acestor operaţiuni, iar recent a organizat şi un seminar.
"Băncile iau deja în considerare preluarea de par­ticipaţii (la companiile debitoare - n.red.). Dacă vom asista la preluări, vom vedea şi vânzări în termen relativ scurt. Putem asista la o revitalizare a pie­ţei de preluare a activelor cu probleme", spune Burz-Pîn­­zaru.
Reff şi Asociaţii a oferit consiliere în restructurarea de credite bancare în valoare de 500 de milioane de euro începând din toamna anului 2008 şi până în prezent. Apro­ximativ jumătate din procesele de restructurare au fost finalizate, restul fiind încă în derulare. Termenul de fina­lizare a unui astfel de proces se întinde în general între unu şi trei ani.
Burz-Pînzaru consideră totuşi că preluarea de parti­cipaţii în cadrul companiilor va rămâne o soluţie de ultimă instanţă pentru bănci, care nu au resursele de a se implica direct în managementul companiilor pe care le-au creditat. În schimb, bancherii ar putea fi mai incisivi în preluarea proiectelor finanţate în zona de real estate, dar şi aici doar dacă nu reuşesc să găsească alte soluţii.