Italienii de la Enel plantează o pădure de 200 de turbine eoliene în cinci ani

Autor: Roxana Petrescu 15.03.2011
Grupul energetic Enel, devenit prin intermediul proceselor de privatizare câştigate cel mai mare distribuitor privat de energie electrică din România, spune că are planuri de500 de milioane de euro în perioada 2011-2015 pentru instalarea a 400 MW în parcuri eoliene.


Astfel, în cinci ani Enel va fi deţinătorul unei păduri de eoliene de 200 de turbine care vor putea alimenta cu energie verde circa 365.000 de case. "Creştem foarte ra­pid pe acest segment. Deja avem 64 MW montaţi, iar planurile noastre vizează montarea a 400 MW în intervalul 2011-2015. Acest lucru presupune investiţii de circa 500 mil. euro", a decla­rat Francesco Starace, directorul Enel Green Power, divizia de energie regenerabilă din cadrul gru­pu­lui italian.

Până în acest moment, Enel a anunţat punerea în funcţiune a două parcuri eoliene în zona judeţului Tulcea, care au o capacitate cumulată de 64 MW. Pentru cele două parcuri, compania a folosit turbine de 2 MW, ceea ce înseamnă ca la finalul anului 2015, dacă va fi păstrată această tehnologie, italienii ar putea "planta" în zona Dobrogei circa 200 de turbine eoliene. Ţinând cont de randamentele anuale ale investiţiilor în energia eoliană, care se ridică la circa 25%-30%, în 2015, cu toată capacitatea pe care italienii au anunţat-o, grupul ar putea alimenta anual circa 365.000 de case, cu un consum mediu lunar de 200 kWh.
Planurile de investiţii în ceea ce priveşte energia regenerabilă din România vin în contextul în care italienii au anunţat ca renunţă la proiectele pe care le au în Bulgaria, fiind dispuşi să-şi vândă parcurile eoliene pe care le operează în prezent în ţara vecină.
"Bulgaria nu oferă mult potenţial pe energia verde. Nu este uşoară dezvoltarea acestor proiecte şi cel mai mare obstacol este reţeaua de electricitate", a mai pre­cizat reprezentantul Enel Green Power. Investiţiile în domeniul eolian reprezintă unul dintre cele mai fierbinţi domenii ale momentului, de poten­ţialul României fiind atrase aproape toate grupurile ener­getice interna­ţio­nale. Astfel, CEZ (Cehia), Iberdrola (Spania) sau Ener­gias de Portugal sunt im­pli­cate în proiecte de sute de milioane de euro, toate am­plasate în zona Dobrogei. De altfel, anul trecut in­vesti­ţiile în acest domeniu au depăşit 800 mil. euro.
În ceea ce priveşte implicarea în alte proiecte de producere a energiei în România, Enel spune că deocam­dată nu sunt mulţi parteneri cu care pot dez­volta investiţii de acest tip. Enel alături de ArcelorMittal România sunt singurele două grupuri străine care au rămas alături de statul român reprezentat de Nuclear­electrica în proiectul de 4 miliarde de euro al reactoa­relor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cerna­vodă, după retragerea CEZ, RWE Power, GDF SUEZ şi Iberdrola.
"Vom lăsa Guvernul român să stabilească cum merge mai departe cu această investiţie. Când vom afla ce vrea să facă mai departe, atunci vom putea să luăm şi noi propria decizie de investiţii", a declarat Fulvio Conti, şeful Enel. Totodată, Conti a mai precizat că Enel va merge mai departe cu proiectele din domeniul nuclear pe care le are la nivel internaţional, în ciuda a ceea ce se întâmplă în prezent la centrala nucleară japoneză Fukushima Daiichi.
În afară de proiectele pe partea de producţie a energiei electrice, Enel a mai precizat că are alocat pentru piaţa locală un buget de investiţii de circa 800 de milioane de euro, destinat mai ales pentru dezvoltarea reţelelor de energie în perioada 2011-2015.
Enel a intrat pe piaţa locală în 2005 după ce a cumpărat pachetele majoritare de acţiuni de la fostele Electrica Banat şi Electrica Dobrogea. Pasul mare pentru extinderea locală a Enel a fost preluarea pachetului de control de la Electrica Muntenia Sud, compania care alimentează cu electricitate Bucureştiul.
Enel nu comunicase ieri până la închiderea ediţiei rezultatele financiare pentru România. În 2009, grupul italian raportase venituri de 850 de milioane de euro pe piaţa locală, în creştere cu 20% faţă de anul precedent. Săptămâna trecută grupul italian a schimbat şeful operaţiunilor din România. Astfel Luca D'Agnese, 46 de ani, l-a înlocuit pe Claudio Zito, care a fost numit la conducerea operaţiunilor Enel în mai 2009.