Analiştii: Investitorii au scăpat ieftin. BET a pierdut ieri doar 2,8%

Autor: Stefan Musgociu 15.03.2011

Bursa a scăzut cu 2,57%, în linie cu pieţele externe, din cauza panicii investi­to­rilor după agravarea pericolului nuclear din Ja­ponia, însă variaţiile mai ample i-au readus pe speculatori în piaţă, astfel că lichi­ditatea a urcat la maximul ulti­melor trei săptămâni.

Pieţele vest-europene au înregistrat corecţii semnifi­ca­tive după ce indicele Nikkei, al bursei de la Tokio, s-a prăbuşit cu 10,6%, ca urmare a anunţului guvernului din Japonia că nivelul de radioactivitate mă­surat la centrala nucleară de la Fukushi­ma este periculos pentru sănătate. Nu­mă­rul tranzacţiilor pe bursa din Tokio a atins un nivel record, de trei ori mai mare decât media.

Unii brokeri cred că declinul pieţelor externe a fost influenţat şi de anunţul potrivit căruia marile companii de asigurări vând unele active, pentru că vor avea de plătit despăgubiri în urma da­unelor produse de cutremurul de vineri din Japonia şi de tsunamiul care l-a urmat.
Şeful Departamentului de cerce­tare pieţe de capital al BCR Mihai Iulian Căruntu spune că piaţa locală a suportat mai uşor corecţiile severe înre­gis­trate de bursele externe deoarece per­cepţia investitorilor asupra Ro­mâ­niei s-a îmbunătăţit.
"Ultimele ştiri sosite despre dina­mica exporturilor, înmatriculărilor de maşini noi sau investiţiile anuntaţe în infrastructură susţin un bioritm mai bun al investitorilor faţă de piaţa noastră. Pe de altă parte, semnarea unui nou acord cu FMI care ţinteşte şi reforme struc­tu­rale pe piaţa de electricitate şi gaze naturale, precum şi o mai bună adminis­trare a companiilor de stat, odată cu reducerea arieratelor în economie pot susţine un apetit mai bun pentru activele româneşti", a declarat Căruntu.
Totodată, el spune că aprecierea leului în raport cu euro în ultimele săptă­mâni întăreşte ipoteza îmbună­tă­ţiirii progresive a percepţiei faţă de activele româneşti şi asupra raportului rentabilitate/risc asociat acestora.
"Problemele din Japonia şi pre­dicta­bila mişcare ascendentă a ratelor do­bân­zilor vor aduce mutaţii în privinţa alocării capitalurilor investitorilor mai ales sectorial, dar şi regional. Investitorii judecă prin prisma sectoarelor care pot performa sau pot fi cel mai bine prote­jate în urma mişcărilor celor mai impor­tante bănci centrale din econo­miile dezvoltate sau în urma unor implicaţii neaşteptate şi imposibil de previzionat pe care le-ar aduce seismul din Ja­ponia", a adăugat analistul.
Acţiunile celor cinci SIF-uri plasau in­dicele BET-FI cu 3,45% sub nivelul de luni.
Căruntu consideră că după eve­ni­mentele din Japonia producătorii de energie regenerabilă şi, în special, pro­ducătorii hidro vor beneficia de o creştere a cererii de electricitate în con­diţiile în care este de aşteptat ca regimul de producţie a energei nucleare să de­vină mult mai strict şi mai puţin atractiv din punctul de vedere al costurilor de ca­pital şi de operare în condiţiile unei înăspriri a normelor de securitate.
"Totodată, în condiţiile implicaţiilor creşterii preţului petrolului energia va deveni un sector care probabil va fi între cele mai preferate de investitorii financiari", a mai spus analistul.
Operaţiunile speciale cu acţiunile FP au fost efectuate la preţurile de 0,594 lei, în scădere cu 1,08%, şi respectiv 0,6005 lei, similar cu ultima cotaţie de luni.

De urmărit astăzi
  • Acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) care a decis să majoreze dividendul brut acordat acţionarilor în acest an la 0,06%, cu 50% mai mult decât propunerea iniţială, care prevedea un nivel de 0,04 lei. Titlurile SIF1 au înregistrat ieri cel mai mare declin în rândul SIF-urilor, de 4,6%.
  • Titlurile Foraj Sonde Tg. Mureş (FOSP), după ce conducerea companiei a decis să înfiinţeze o filială în regiunea Kurdistan din Irak. Ultima tranzacţie cu aceste acţiuni s-a derulat la un preţ de 140,1 lei/unitate.
  • Evoluţia burselor internaţionale după ce bursa americană a deschis şedinţa de ieri cu o scădere de 2%, iar la aceeaşi oră indicele DAX pierdea peste 4,5% din valoare, în timp ce alte burse europene înregistrau corecţii ceva mai reduse.