Mediul rural ţine pasul cu oraşele doar pe TV şi telefonie mobilă

Autor: Adrian Seceleanu 15.03.2011

O cercetare de piaţă realizată în 2010 de Gallup arată prăpastia dintre urban şi rural: 78% din familiile de la ţară nu au acces la net, iar 47% nu au telefon fix.



Cele aproximativ 3,5 milioane de gospodării din România care sunt situate în mediul rural au de recuperat un decalaj uriaş în raport cu mediul urban în ceea ce priveşte utilizarea serviciilor de internet şi a telefoniei fixe, arată datele dintr-o cercetare realizată de compania Gallup în perioada martie-aprilie 2010 pentru Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Aproape 80% din gospodăriile din mediul rural nu au acces la internet, arată datele din raport, situaţia fiind generată atât de nivelul redus de dezvoltare al infrastructurii de către operatori, cât şi de veniturile mici, care nu pot susţine achiziţia unui calculator şi plata unui abonament la net.

În 48% din gospodării nu există calculator, iar în 40% din acestea există în dotare un desktop PC. "Aproape o jumătate din respondenţi (47%) nu au utilizat niciodată internetul, în timp ce majoritatea consistentă a celor care au utilizat internetul au făcut-o recent, în ultimele trei luni (47%)", potrivit datelor Gallup publicate de arbitrul telecom. Majoritatea gospodăriilor româneşti (56%) nu dispun de acces la internet, în timp ce, dintre cele care beneficiază de acces, cele mai multe (39%) folosesc reţeaua de telefonie fixă.
Utilizarea accesului mobil (2%) şi a accesului combinat, fix-mobil (3%), ocupă poziţii de nişă din acest punct de vedere.

O comparaţie între cercetările realizate de Gallup în septembrie 2006 şi martie-aprilie 2010 arată şi cât de tare au scăzut preţurile la serviciile telecom, atât pe fondul crizei, cât şi al competiţiei dure de pe piaţă. Spre exemplu fac­tura medie lunară la telefonie fixă a fost de 42,8 lei în 2011, în scădere cu 18% faţă de 2006. Factura medie pentru un abonament la telefonia mobilă a scăzut cu 38% faţă de anul 2006, de la 83,5 la 52 de lei, conform Gallup. Cheltuielile lunare cu o cartelă prepay de telefonie mobilă au scăzut aproape la fel de puternic (-34,5%), de la 44,4 lei în 2006 la 29 de lei în 2010. Preţul mediu al unui abonament la internet a rămas aproape neschimbat în 2010 faţă de 2006, tariful mediu achitat scăzând cu doar 1,4%, la 42,4 lei.

Cercetarea de piaţă a Gallup a fost efectuată pe un eşantion total reprezentativ la nivel naţional de 5.983 de persoane fizice şi 2.832 de companii şi instituţii publice.
Datele privind cotele de piaţă sau valoarea medie a tarifelor nu sunt calculate pe baza datelor comunicate de operatorii de comunicaţii către ANCOM, ci pe baza răspunsurilor primite de Gallup de la persoanele care au participat la studiu.