Fiecare şef de firmă de stat numit "din burtă" aduce pierderi de milioane de euro

Autor: Adelina Mihai 15.03.2011

Plecarea Ruxandrei Brutaru de la conducerea Tarom şi a lui Liviu Costache de la CNADNR - care au primit pe mână afaceri de sute de milioane de euro - scoate la iveală modalitatea defectuoasă de atribuire a func­ţiilor de cel mai înalt nivel în companii de stat, fără posturi scoase transparent la concurs.

Brutaru, fiica unui fost director al Tarom, a fost numită în funcţie în urmă cu doi ani de către fostul ministru Radu Berceanu. Tarom a avut pierderi de 50 mil. euro în 2009.

Criteriile politice după care sunt puşi în funcţie oameni fără experienţă în gestiunea afacerii costă statul anual câteva sute de milioane de euro.

Mihail Marcu, preşedintele MedLife, spune că, dacă ar fi premier, ar imple­men­ta un sistem de management privat (după modelul olandez) pentru toate firmele de stat cu pierderi.

"Managementul privat înseamnă mai mult decât oameni cu experienţă în domeniul privat, înseamnă că cel care preia astfel de responsabilităţi îşi asumă criterii clare de performanţă, pe baza unor studii de piaţă". Cine este însă responsabil pentru eşecul managerilor de la stat?

"Indiferent de motivul pentru care un manager este concediat, responsabilitatea pentru eşec este împărţită în egală măsură între el şi cei care l-au ales (acţionari sau membrii consiliului de administraţie).

Problema la companiile de stat româneşti este că membrii CA nu sunt «garanţi morali» ai numirilor pe care le fac", a spus Rudolf Fedorovici, head-hunter în cadrul firmei de executive search Advice Human Resources.

Ideea de a aduce management privat în companiile de stat - incapabile să facă profit - a fost lansată de ani de zile de către managerii marilor firme private, dar şi de foşti miniştri ai transporturilor, care au considerat- pe bună dreptate- că nu se poate susţine o companie care nu eficientizează.

Înainte ca cei doi şefi aflaţi la conducerea companiilor de stat aflate în subordinea ministerului Transporturilor să-şi anunţe retragerea din funcţie,

Ruxandra Brutaru, de exemplu, şi-a dat demisia din funcţia de director general al Tarom în care a fost numită la sfârşitul anului 2008 de către fostul ministru al transporturilor Radu Berceanu, ea fiind fiică a unui fost director al Tarom. Pe vremea când Brutaru a intrat în companie, ministrul transporturilor de la acea vreme, Ludovic Orban, spunea că Tarom va fi restructurată şi va avea management privat "în baza unor parametri obiectivi".

"Să ai 2.350 de angajaţi la o flotă de 19 aeronave mi se pare un lux pe care nu ni-l putem permite", spunea Orban la acea vreme. El nu a putut fi contactat pentru detalii.

Cine este responsabil de eşec?

În timp ce companiile private plătesc zeci de mii de euro headhunterilor pentru a găsi CEO-ul potrivit, care să aducă business-ul pe creştere şi care are setate de la început obiective clare de performanţă, în companiile de stat numirile se fac politic, iar cele mai "nefericite" alegeri fac ca fluctuaţiile de personal la nivel de director general să fie foarte mari.

Cine este însă responsabil pentru eşecul managerilor care preiau business-uri cu mari pierderi şi care nu sunt capabili să reducă măcar din aceste pierderi?

"Indiferent de motivul pentru care un manager este concediat- fie că e la stat, fie că e la privat- responsabilitatea pentru eşec este împărţită în egală măsură între manager şi cei care l-au ales (acţionari sau membrii consiliului de administraţie). Problema la companiile de stat româneşti este că membrii consiliilor de administraţie nu sunt <garanţi morali> ai numirilor pe care le fac", a spus Rudolf Fedorovici, un headhunter cu o experienţă de peste 10 ani în domeniu şi consultant al firmei de executive search Advice Human Resources. Fedorovici a explicat că, în marile companii private, cum este de exemplu ArcelorMittal, în rândul membrilor din Consiliul de Administraţie - care decid numirea în funcţie a managerilor generali- se află oameni cu studii şi experienţă de muncă relevante, dar şi oameni care oferă garanţii morale, cum este exemplul prinţului Guillaume de Luxemburg, membru în CA al gigantului în siderurgie. Absolvent al universităţilor Oxford (Marea Britanie) şi Georgetown (SUA), Guillaume a lucrat înainte să intre în consiliul de administraţie al ArcelorMittal la Fondul Monetar Internaţional şi la Comisia Europeană.

"Pentru ca o companie de stat să funcţioneze cu un management bun, trebuie ca în Consiliul de Administraţie al Tarom, de exemplu, să existe profesionişti cu expertiză- cineva de la BNR care să se ocupe de finanţe sau cineva ca Andrei Marga, de exemplu, care să se ocupe de dezvoltare. Rolul membrilor din consiliile de administraţie este să dea o direcţie managerului, care are nevoie de oameni care să-l ajute", a mai spus Fedorovici.

Bilanţurile celor mai mari 45 de companii controlate de stat, cu 200.000 de angajaţi, arată că au avut în total pierderi de 70 mil. euro în 2009, însă salariaţii din aceste structuri câştigă dublu faţă de media pe economie. Tarom, de exemplu, a avut în 2009 pierderi de 55 de milioane de euro la afaceri de 193 mil. euro, în timp ce CNADNR (instituţia prin care statul face o bună parte din lucrările de infrastructură, având un buget anual de peste 1,6 miliarde euro), a pierdut 125 de milioane de euro în 2009.

Nu se explică nici cum în cazul şefilor din marile companii de stat nu există mandate stabilite pe 4-5 ani (ca în cazul multinaţionalelor) şi sau sancţiuni în cazul în care nu îndeplinesc obiectivele de performanţă.

Cine sunt "necunoscuţii" care îşi dau avizul pe numirea şefilor din companiile de stat

Cine sunt membrii în Consiliul de Administraţie al Tarom:

Ruxandra Brutaru - fost preşedinte/director general TAROM

Ştefan Dumitru - membru director cabinet secretar de stat

Florentina Irimescu - membru - dir. gl. adj. - DGJRU (Direcţia Generală Juridică şi Resurse Umane)

Ruxandra Maria Marinescu - membru - consilier - DGEB (Direcţia Generală Economică şi Buget)

Ivona Stan - membru - consilier pentru afaceri europene

Petru Mărculeţ - membru - şef serviciu - DGJRU

Mihai Gogancea - Vătăşoiu - membru - reprezentant MFP (Ministerul Finanţelor)î

Cine sunt membri în Consiuliul de Administraţie ai CNADNR

Liviu Costache- fost preşedinte

Monica Truter - membru şi reprezentant al Ministerului de Finanţe

Dana Galben- membru

Daniela Mocanu- membru

Niculina Cristea - membru

Cosmin Monac- membru

Liliana Muşat - membru