Internet Explorer 9 nu este disponibil pentru Windows XP

Autor: Ştefan Vrabie 16.03.2011

Microsoft a lansat Internet Explorer 9, cel mai nou web browser în speranţa să recupereze cota de piaţă pierdută rivalilor săi Mozilla Firefox şi Google Chrome.


Cu toate acestea, IE9 nu va fi disponibil pentru milioane de oameni care încă utilizează sistemul de operare Windows XP. Windows XP este încă cea mai utilizată versiune a sistemelor de operare Microsoft, , conform datelor oferite de firma de cercetare NetMarketShare.

Internet Explorer 9 vs. Firefox 4 vs. Chrome 9

Acestea demonstrează că 41% din accesările paginilor web de pe internet sunt făcute de pe Winsows XP, în comparaţie cu 26% pentru Windows 7 şi 14,4% pentru Vista, conform NetMarketShare.

Cum arată Internet Explorer 9 - galerie FOTO


Noul browser merge doar pe versiunile noi de Windows Vista şi 7. Asta marchează ultimele eforturi făcute de Microsoft de a inversa trendul în care utilizatorii descarcă browserele de la rivalii Mozilla sau Google în loc să le folosească pe cele care vin "by default" împreună cu sistemul de operare.

Microsoft lansează Internet Explorer 9 şi în limba română

Potrivit NetMarketshare, browserele Firefox şi Chrome au împreună mai mult de 25% din cota de piaţă, punând browserele anterioare de la Microsoft: IE8, IE7 şi IE6 cu un procent de 54,6%.

Browserul Safari oferit de compania Apple are mai puţin de 4% din cota de piaţă, restul de 15% fiind "alte" browsere care se folosesc de motorul oferit de Internet Explorer.

Ce înseamnă Tracking Protection

Printre funcţiile cu care se laudă Microsoft că noul browser le are sunt: viteza oferită de accelerarea hardware, îmbunătăţirea intimităţii printr-o funcţie ce facilitează anti-urmărirea (Tracking Protection), suport al limbajelor HTML5 şi CSS3 şi performanţe îmbunătăţite cu ajutorul noului motor JavaScript.