WikiLeaks: Cum discutau americanii despre centralele nucleare din Japonia

Autor: Valentin Vidu - Mediafax 16.03.2011

Statele Unite îl criticaseră, în urmă cu doi ani, pe un oficial japonez din cadrul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), exprimând "dezamăgirea" în legătură cu activitatea lui, parţial şi din cauza practicilor japoneze în materie de siguranţă nucleară, arată un document diplomatic.

"Tomihiro Taniguchi a fost un manager slab, mai ales în privinţa practicilor de siguranţă nucleară japoneze, fiind o dezamăgire pentru Statele Unite pentru modul în care a tratat Oficiul pentru Securitatea Nucleară", se arată în documentul dezvăluit de WikiLeaks şi publicat de ediţia online a ziarului The Guardian. "Această funcţie necesită un bun manager şi un lider specializat în siguranţă şi securitate", preciza documentul Departamentului de Stat american.

Taniguchi deţinuse funcţia de director al Companiei japoneze pentru Energie Nucleară, care monitoriza siguranţa centralelor după cutremure, iar în 2001 devenise director adjunct al Departamentului pentru Siguranţă şi Securitate din cadrul AIEA. Taniguchi a demisionat după ce un alt japonez, Yukiya Amano, a devenit director general al AIEA în septembrie 2009.

Înainte de a demisiona, Taniguchi declara în 2008 că membrii comunităţii internaţionale ar trebui să se concentreze mai mult pe siguranţa centralelor nucleare, conform unui alt document diplomatic dezvăluit de WikiLeaks.

"Trebuie să evităm un alt Cernobîl sau o repetare a atentatelor de la 11 septembrie cu amploare nucleară", avertiza Taniguchi. Citi]i mai mult despre cum discutau americanii despre situa]ia centralelor nucleare din Japonia pe www.gandul.info.