Franklin Templeton a început să pună la lucru banii Fondului Proprietatea. În februarie a realizat investiţii de peste 300 mil. lei

Autor: Andrei Chirileasa 16.03.2011

Fondul Proprietatea (FP) a investit în februarie circa 305 mil. lei (72 mil. euro) şi şi-a majorat numărul participaţiilor în companii listate de la 28 la finele lunii ianuarie la 30, după cum reiese din raportările privind situaţia activului net transmise Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Lichidităţile fondului, care cuprind cash-ul, depozitele bancare şi portofoliul de titluri de stat, s-au redus de la 1,323 mld. lei (311 mil. euro), la finele lunii ianuarie, la 1,017 mld. lei (239 mil. euro), la sfârşitul lunii februarie. Pe de altă parte, portofoliul de acţiuni cotate al fondului şi-a majorat valoarea cu circa 835 mil. lei (196 mil. euro), la 6,06 mld. lei (1,425 mld. euro). Din această creştere, circa 500-550 mil. lei reprezintă aprecierea valorii participaţiilor listate din portofoliul fondului (în principal Petrom, Transelectrica şi Alro; Transgaz a scăzut luna trecută), iar diferenţa ar putea fi reprezentată de investiţii noi.

Raportările transmise Bursei nu indică însă în ce au fost plasaţi banii, însă este posibil ca o parte dintre ei să fi intrat în acţiuni BRD, singurele titluri de pe Bursă care au făcut obiectul unor tranzacţii mari în luna februarie. În februarie, BERD a vândut pe Bursă un pachet de 5% din acţiunile BRD, prin intermediul unor tranzacţii de 107 mil. euro, cumpărătorii fiind mai multe fonduri de investiţii, printre care şi americanii de la Artio Global. FP nu avea anterior acţiuni BRD în portofoliu.

"Dintr-o primă analiză, se pare că Fondul Proprietatea a cumpărat BRD. Informaţia nu va putea fi confirmată însă decât la publicarea raportului pe primul trimestru, în care fondul îşi va publica portofoliul", spune Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC).

Acestea ar fi primele investiţii pe care grupul american Franklin Templeton le face de când a preluat administrarea activelor Fondului Proprietatea, în septembrie 2010, după ce s-a concentrat în prima fază pe listarea la Bursă a fondului şi pe litigiile cu statul privind unele decizii luate de Ministerul Economiei la companiile energetice din portofoliu.

Fondul Proprietatea a atacat în ultimele luni mai multe decizii luate de stat la companiile energetice la care împarte acţionariatul cu Ministerul Economiei. Administratorul FP a încercat să obţină în instanţă anularea donaţiei de 400 mil. lei realizată de producătorul de gaze naturale Romgaz la bugetul de stat, opera­ţiune prin care fondul a fost prejudiciat în calitate de acţionar minoritar al Romgaz, însă a pierdut primul proces la Tribunalul Sibiu. Ieri, Fondul Proprietatea a anunţat că a început un nou litigiu împotriva membrilor Consiliului de Administraţie al Romgaz, numiţi de stat, care au aprobat efectuarea donaţiei.

Un alt motiv de conflict între FP şi stat îl reprezintă proiectul de înfiinţare a celor două companii energetice naţionale, Hidroenergetica şi Electra, care ar urma să înglobeze activele Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi complexurile energetice Turceni Rovinari şi Craiova. Fondul, care este acţionar minoritar în aceste companii, se opune proiectului, care i-ar afecta semnificativ structura portofoliului. Marţi însă, fondul a anunţat că a pierdut la Curtea de Apel Bucureşti un proces cu Hidroelectrica prin care se cerea suspendarea înfiinţării Hidroenergetica, după ce prima instanţă îi dăduse câştig de cauză. Franklin Templeton susţine că are şi alte procese prin care se opune înfiinţării compani­ilor energetice şi că procesul este suspendat.