Lăzăroiu: BNR a devenit un jucător şi în arena politică

Autor: Ioana Câmpean - Mediafax 16.03.2011

Consilierul prezidenţial Sebastian Lăză­roiu afirmă că BNR a devenit un jucător şi în are­na politică şi nu s-a limitat doar să "ţină spa­tele politicienilor", astfel că este posibil ca teh­no­craţii Băncii Naţionale "să mai şi înca­se­ze", pen­tru că în politică "pumnii se dau la gră­madă".

Lăzăroiu precizează, într-o postare pe un blog, că i se pare interesant că, în actuala criză economică, linia de demarcaţie între politicieni şi tehnocraţi a devenit din ce în ce mai fină. El aminteşte că Banca Naţională a fost mult timp o instituţie care şi-a păstrat neutralitatea şi, de multe ori, din umbră, BNR "a ţinut spatele politicienilor". "A mai jonglat din curs, s-a mai jucat cu instrumentele monetare pentru a menţine un anumit echilibru. În fapt, a cam suplinit de multe ori lipsa de viziune a politicienilor şi mai ales lipsa de voinţa politică pentru reformele structurale", adaugă el.

Lăzăroiu crede că în ultima vreme BNR a înce­put să joace mai activ pe scena politică, adică mesa­jele sale au devenit mai orientate evaluativ spre acţiunea oamenilor politici, cei care, de altfel, au pârghiile executive reale, dintre care bugetul este de departe cea mai impor­tantă. "Teama de reversibil cred că îi face să calce linia dintre politică şi tehno­craţie", adaugă Lăzăroiu. El apreciază că toate efor­turile actualei coaliţii de a reface echili­brele macro

s-ar putea spulbera într-o clipită în anul electoral 2012. "Staţi, că n-aţi văzut nimic încă! Mai e până în 2012. O să vedeţi iniţiative populiste în Parla­ment înainte de locale şi generale şi o să vă luaţi cu mâinile de cap. E suficient să vină un grup de doi-trei parla­men­tari cu o iniţiativă, după care teama de sanc­ţiuni electorale să îi facă pe toţi ceilalţi să voteze orbeşte în fa­voarea ei", adaugă el. El aminteşte că a mai văzut "filmul acesta" când a fost vorba despre creşterea punctului de pen­sie şi mărirea salariilor profesorilor cu 50% - "a fost de ajuns o scânteie şi toate grupurile politice din Parlament s-au aliniat după flacără".

"Din acest motiv BNR nu mai e neutră şi cred că nici nu mai poate fi neutră. A devenit un jucător nu doar în arena cursului de schimb, ci şi în arena politică. Când au avut nevoie de tehnocraţi pentru a schimba imaginea guver­nării întotdeauna politicienii au apelat la rezer­vorul BNR. Nici nu cred că au greşit. Cel puţin ca imagine au reuşit să dea un plus de credibi­litate executivului. Posibil ca, odată intraţi în arenă, tehnocraţii de la BNR să mai şi încaseze. Pentru că acolo, în arenă, se joacă mai puţin tenis şi mai mult kick-boxing. Să vedem dacă vor fi şi buni încasatori. Pentru că în arenă pumnii se dau la grămadă. Odată ce ai coborât acolo nu mai eşti considerat spectator. În plus, dacă BNR devine un fel de partid al înţelep­ţilor, nici nu o să mai ştim dacă Isărescu sau Croitoru ar putea fi numiţi «premieri tehno­craţi» sau «premieri politici» (aşa cum îşi doresc unii din PDL)", mai scrie Lăzăroiu.