Transgaz şi Transelectrica fac front comun şi vor să strângă bani de pe Bursă odată cu statul

Autori: Stefan Musgociu , Andrei Chirileasa 16.03.2011

Compania de transport al gazelor naturale Transgaz Mediaş (TGN) şi transportatorul de energie electrică Transelectrica Bucureşti (TEL) cer statului să le ofere posibilitatea de a strânge bani de pe Bursă prin oferte publice de acţiuni, pentru susţinerea planurilor de investiţii.
Ministerul Economiei şi-a propus să vândă în acest an pe Bursă câte 15% din acţiunile Transgaz şi Trans­electrica, unde controlează pachetele majoritare de acţiuni, pentru a strânge bani la buget.

Conducerile celor două companii propun ca odată cu ofertele statului, acestea să deruleze şi majorări de capital şi să vândă pe Bursă acţiuni noi, pentru a strânge bani de la investitori, bani care să intre în companii. În urma acestor operaţiuni, participaţia statului la cele două companii ar urma să scadă de la 73% în prezent la circa 51%.
Vânzarea de acţiuni noi ar putea majora semnificativ ofertele derulate la cele două companii şi ar putea atrage atenţia unor investitori mai mari, interesaţi să preia pachete semnificative de acţiuni.
Transgaz propune derularea unei oferte de acţiuni noi în valoare de 60 mil. euro, odată cu vânzarea de către stat a unui pachet de 15%, evaluat în prezent pe piaţă la 111 mil. euro.

"Acum o lună şi jumătate am înaintat OPSPI (Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie - n.red.) o notă de fundamentare în care am rugat ca în paralel cu vânzarea pachetului de 15% de către stat să se facă şi o majorare de capital, astfel încât acţiunile pe care le-am emite pentru majorare să fie vândute direct pe bursă. Am plecat de la ideea ca statul să rămână cu peste 51% din acţiuni", a declarat Elisabeta Ghidiu, directorul Direcţiei de strategie, piaţă de capital, comunicare şi relaţii corporative a Transgaz, la un seminar pe tema listării companiilor energetice la bursă.

Aceeaşi idee este susţinută şi de conducerea Transelectrica.
"Am făcut o propunere către minister să se vândă încă 10-12% din acţiuni pentru susţinerea programului de investiţii. În măsura în care ministerul este de acord poate vom vedea o nouă ofertă. Astfel, statul va rămâne cu cel puţin 52%", a declarat Stelian Gal, directorul general al Transelectrica.
Astfel, compania ar putea strânge circa 35 mil. euro, pe lângă cele 53 mil. euro pe care le-ar încasa statul din vânzarea unui pachet de 15%. Conducerea Transelectrica solicită încă de la listare ca statul să-i ofere posibilitatea de a strânge bani de pe Bursă, în condiţiile în care compania a fost nevoită să se îndatoreze mult la bănci pentru a-şi finanţa investiţiile. Datoriile Transelectrica se ridicau la finele anului trecut la 410 mil. euro, iar cheltuielile financiare au mâncat în ultimii ani profiturile operaţioanale ale companiei.

De cealaltă parte, Transgaz este destul de puţin îndatorată şi a obţinut în ultimii ani profituri record, însă este obligată să distribuie o mare parte a profiturilor sub formă de dividende.
"Suntem obligaţi să dăm 90% din profit ca dividende, ceea ce ne pune în dificultate. Mă doare buzunarul când am de făcut investiţii mari, proiecte de interconectare, dar nu pot utiliza profitul şi trebuie să merg pe împru­muturi. Dacă Ministerul Economiei acceptă majorarea capitalului social, îmi mai dă o bulă de oxigen. Trebuie să înţeleagă că atâta timp cât eşti acţionar majoritar trebuie să tragi cu compania la aceeaşi căruţă", a explicat Elisabeta Ghidiu.

Transgaz a făcut anul trecut un profit net de 367 milioane de lei (86 milioane de euro) şi ar trebui să distribuie dividende în valoare de 330 milioane de lei.
Statul a vândut pe Bursă 10% din Transelectrica în 2006, pentru 34 de milioane de euro, şi 10% din Transgaz la finele lui 2007 pentru circa 63 de milioane de euro. De când s-au listat, cele două companii nu au strâns bani de pe piaţa de capital.
Principalul acţionar minoritar al celor două companii este Fondul Proprietatea, care deţine câte 15% din acţiuni la fiecare. Transgaz este evaluată pe Bursă la 745 mil. euro, iar Transelectrica are o capitalizare de 358 mil. euro.