Exodul "biblic" din Africa hrăneşte retorica împotriva imigranţilor

Autor: Radu Racu 17.03.2011

Sute de bărci care pleacă pline cu imigranţi din Africa spre Europa găsesc la apropierea de coastele Italiei, în regiunea Lampedusa panouri uriaşe cu mesajul "Plecaţi înapoi", o situaţie care exprimă flagrant tensiunile şi retorica anti-imigranţi, scrie Bloomberg.

"Nu trebuie să fie lăsaţi să debarce", spune Marine Le Penn, fiica celebrului politician extremist francez, în prezent preşedintă a Fornutului Naţional Francez Anti-Imigrare. "Trimiteţi bărci cu mâncare dar nu-i lăsaţi să debarce", spune naţionalista franceză.

Insula Lampedusa este cea mai apropiată aşezare europeană de coastele Africii şi se luptă acum să gestioneze valul de imigranţi africani care încearcă să scpe de tensiunile de pe continent.

"Este evident că Italia a fost abandonată de Europa", a declarat săptămâna trecută la Bruxelles ministrul italian de externe Franco Fratini. "Nu putem să fim jandarmul Europei", a punctat el.

Războiul civil din Libia care durează acum de mai bine de o lună a ucis 6.000 de persoane, a dus preţul petrolului la mximul ultimilor doi ani şi jumătate şi a declanşat ceea ce ministrul italian de interne Roberto Maroni a numit un "exod biblic".