Acordul BNR şi MF cu cele 9 bănci străine mari privind menţinerea expunerilor n-a fost prelungit

Autor: Razvan Voican 17.03.2011

Cele 9 bănci străine mari care fac parte din "Iniţiativa Viena" nu au semnat o nouă înţelegere cu reprezentanţii statului român privind menţinerea expunerilor, părţile considerând că o asemenea formulă nu mai este necesară, afirmă surse bancare.

Oficiali ai Erste Group Bank, Raiffeisen Group, Eurobank EFG, National Bank of Greece, UniCredit Group, Société Générale, Alpha Bank, Volksbank International şi Piraeus Bank s-au întâlnit ieri la Bruxelles cu reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai FMI pentru a discuta oportunitatea menţinerii acordului.

Au participat şi reprezentanţi ai BNR şi MF, concluzia fiind că băncile şi-au îndeplinit angajamentele de a menţine expunerile în mare şi de consolida capitalul filialelor locale, solvabilitatea rămânând peste pragul de 10%.

Cele 9 bănci şi-au reafirmat angajamentul pe termen lung faţă de România.

Aceasta a fost a cincea întâlnire de la semnarea acordului de la Viena în urmă cu doi ani. La reuniune a fost reprezentată şi Banca Centrală Europeană în calitate de observator.

Anul trecut, părţile conveniseră deja o flexibilizare a angajamentului de menţinere a expunerilor, la 95% din nivelul înregistrat în martie 2009. Unele bănci chiar şi-au majorat expunerile faţă de acest prag, câştigând cotă de piaţă.

Acordul de la Viena a jucat un rol foarte important în asigurarea surselor de finanţare a deficitului bugetar, cele mai mari bănci dintre cele 9 făcând achiziţii masive de titluri de stat (în lei şi în euro), în condiţiile în care aceasta era şi principala variantă de menţinere a expunerilor ca urmare a prăbuşirii cererii de credite.

În aprilie expiră angajamentul formal al băncilor străine de a menţine o solvabilitate minimă de 10% la subsidiarele din regiune. În cadrul discuţiilor de la Bruxelles s-a convenit ca mai departe să se meargă pe abordări bilaterale între fiecare bancă mare şi BNR, nivelul solvabilităţii minime necesare urmând să fie analizat de la caz la caz.

Ca şi în alte rânduri, băncile străine au reclamat nevoia unei libertăţi mai mari în gestionarea capitalurilor de nivel de grup, susţinând că dacă fiecare reglementator din regiune fixează anumite restricţii, băncile rămân în cele din urmă fără putere de decizie managerială în optimizarea utilizării capitalului disponibil.

În aceste condiţii rămâne declaraţia de principiu privind menţinerea expunerilor, însă ar putea apărea diferenţe în funcţie de strategia fiecărei bănci în parte privind piaţa locală. De pildă, în cazul Volksbank International continuă discuţiile privind vânzarea băncilor din regiune, astfel că deocamdată este mai greu de asumat obligaţii pe termen mai lung.