BRD caută pe Facebook ultimii o sută de clienţi la „Prima casă“

Autor: Ciprian Botea 17.03.2011

BRD, a doua bancă locală după active, mai are la dispoziţie garanţii de circa 4 mil. euro pentru credite prin "Prima casă" şi estimează că plafonul alocat pentru anul acesta va fi consumat până la sfârşitul lunii martie.

"Plafonul va fi epuizat până la sfârşitul lunii martie conform prognozelor pe care le avem în clipa de faţă. BRD are în acest moment peste 700 de dosare aprobate sau în diferite stadii de aprobare, iar valoarea medie a unui credit este de 40.000 de euro", a spus Adrian Jantea, director de promovare şi distribuţie în cadrul băncii, într-o discuţie pe Facebook cu potenţialii clienţi.

Banca a organizat în premieră pentru piaţa locală o discuţie cu potenţialii clienţi printr-o reţea de socializare, iar mişcarea a avut loc după ce BCR, care a primit cel mai mare plafon la "Prima casă" 3, a ţinut sucursalele deschise timp de două weekenduri la rând pentru a accelera vânzarea de credite garantate de stat.

BRD a primit al doilea cel mai mare plafon de garanţii anul acesta, de 32 mil. euro, reprezentând 16% din garanţiile totale alocate de Guvern pentru "Prima casă" 3. Cele mai multe credite au fost acordate în Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Constanţa şi Cluj.

Clienţii primesc un răspuns în medie în zece zile de la depunerea dosarului dacă documentaţia este completă, în acest interval fiind inclus şi termenul de aprobare a dosarului de către Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, instituţia care gestionează garanţiile acordate de stat.

Oficialii BRD susţin că nu există riscul ca un client să depună dosarul şi ulterior să fie respins pe motiv că s-a epuizat plafonul de garanţii deoarece banca nu va mai primi dosare din momentul în care nu vor mai exista garanţii disponibile.

"Avem o evidenţă strictă a dosarelor aflate în procesul de aprobare, precum şi a procentului de utilizare a plafonului. Nu va exista niciun risc pentru clienţi întrucât aceştia vor fi anunţaţi în timp util, chiar la momentul solicitării", a mai precizat Jantea. Plafonul total de garaţii din 2011, de numai 200 mil. euro, este cel mai mic înregistrat în cei trei ani de funcţionare a programului şi reprezintă diferenţa neutilizată din plafonul de 700 mil. euro alocat în etapa 2010. Statul ar putea aproba însă o suplimentare a plafonului dat fiind ritmul rapid de epuizare a garanţiilor. Băncile au început să dea credite din plafonul alocat anul acesta în luna februarie.

Se pot cumpăra şi case executate silit

Creditele ipotecare garantate de stat pot fi contractate şi pentru achiziţia unei locuinţe aflate în executare silită, iar în locul antecontractului de vânzare-cumpărare clientul trebuie să depună la dosar un act care să ateste câştigarea licitaţiei organizate pentru vânzarea imobilului respectiv.

Reprezentanţii BRD spun că în situaţia în care un client are probleme cu rambursarea împrumutului se aplică soluţii de restructurare în funcţie de specificul fiecărui caz. În cazul refinanţării nu există însă decât soluţia unui credit ipotecar clasic, nu şi cea a unui nou credit "Prima casă". "Creditul poate fi refinanţat printr-un împrumut ipotecar, cu excepţia creditului «Prima casă». În acest caz se pierd avantajele oferite de acest program", a mai spus Jantea.

Pe piaţă au început să apară încă din toamna anului trecut oferte de credite ipotecare standard cu dobânzi similare celor de la "Prima casă", dar principalul avantaj al programului rămâne avansul de numai 5% din suma împrumutată faţă de 20-30% în cazul împrumuturilor clasice.

Costul total la creditelor prin "Prima casă" este limitat la o marjă de 4% peste indicatorul Euribor la trei luni şi 2,5% peste Robor la trei luni, ceea ce înseamnă 4,1% pe an la euro şi respectiv 8,7% pe an la lei.