Libanezii au afaceri de 2 miliarde de euro

Autori: Adelina Mihai , Ioana David 17.03.2011

Investitorii din Liban, cea mai bine reprezentată comunitate din Liga Arabă pe piaţa românească, au afaceri de 2 miliarde de euro şi au ajuns să controleze din poziţia de lider piaţa farma (A&D Pharma), distribuţia de bunuri de larg consum (Top Brands Distribution şi Interbrands), dar au afaceri puternice şi în industria alimentară şi agricultură (Caroli, Maria Trading sau Agro Chirnogi).

"Lucrez de mai bine de zece ani cu o echipă stabilă şi nu cred că aş mai putea trăi în altă ţară. Ca să fiu mai aproape de România, mi-am ales naş de origine română, dar am şi fini români", a spus Wael El Ghadban, 45 de ani, acţionarul distribuitorului Top Brands Distribution. El Ghadban, de origine palestiniano-libaneză, locuieşte în Bucureşti şi a venit în România în urmă cu 28 de ani.

În România există peste 1.400 de firme cu acţionariat libanez, care au peste 10.000 de salariaţi. Cele 1.400 de firme au avut venituri în 2009 de 6 mld. lei (1,3 mld. euro), conform Registrului Comerţului, dar lor li se adaugă firme controlate de investitori de origine libaneză, care administrează însă companiile prin firme înregistrate în Cipru, Olanda sau Marea Britanie. A&D Pharma apare cu acţionari olandezi, Interbrands cu acţionari britanici, la fel ca şi Top Brands Distribution. Astfel de companii mai rulează cel puţin 800 mil. euro - 1 mld. euro în România.