Băncile străine, libere să aducă sau să scoată bani din piaţă

Autor: Voican Razvan 17.03.2011

Cele 9 bănci străine mari care controlează 70% din piaţa locală - Erste Group, Société Générale, Raiffeisen Group, UniCredit Group, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Alpha Bank, Volksbank International şi Piraeus - nu mai sunt obligate să menţină un anumit nivel al expunerilor pe piaţa locală, odată ce expiră acordul convenit la Viena în urmă cu doi ani în paralel cu acordul stand-by semnat de România cu FMI.

Acesta a fost rezultatul discuţiilor care au avut loc miercuri la Bruxelles între reprezentanţii celor nouă şi cei ai FMI, Comisiei Europene, BNR şi Ministerului Finan­ţelor, potrivit unor surse bancare.

Iniţial, băncile se angajaseră să menţină expunerile la nivelul din martie 2009, în schimbul unor oportunităţi de plasament oferite de stat, şi să aducă fonduri suplimentare astfel încât solvabilitatea filialelor locale să nu scadă sub pragul de 10%. Ceea ce au şi făcut în cea mai mare măsură. Însă acum că presiunea crizei s-a diluat, grupurile străine au vrut să scape de constrângerea legată de un anumit nivel al expunerilor, chiar şi flexibil, dar şi de obligaţia privind solvabilitatea minimă de 10%, reu­şind să-şi impună punctul de vedere.

"A rămas declaraţia de principiu că băncile nu vor reduce expunerile. Nu mai vorbim despre situaţia de criză de acum doi ani, aşa încât chiar nu se mai justifica un angajament formal. În acelaşi timp, băncile trebuie să fie libere să-şi facă politica în privinţa alocării capitalului la nivel de grup, în funcţie de priorităţile strategice", afir­mă surse de pe piaţă.