O banală resetare de imprimantă a scos SocGen şi Citi din lupta pentru Petrom

Autor: Voican Razvan 17.03.2011

O problemă de tehnică de calcul şi intrarea în criză de timp au reuşit să scoată din cursa pentru listarea pachetului mi­noritar de la Petrom un con­sorţiu "greu" format din francezii de la Societe Generale şi filiala lor locală BRD, alături de americanii de la Citibank, prin centrul de la Londra, potrivit unor surse de pe piaţă.



Ca în multe ocazii în care bancherii se pregătesc pentru licitaţii în care sunt în joc tranzacţii importante fie din punct de vedere financiar, fie mai mult pentru "blazon", depunerea fizică a ofertei este lăsată pe ultimul moment.

Iar acest obicei al îmbunătăţirilor de ultim moment a fost şi principalul vinovat pentru descalificarea consorţiului amintit pentru neprezentarea documentelor la Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) până la termenul limită stabilit pentru 16 martie, ora 12:00.

Surse bancare relatează că echipele SocGen şi Citi au continuat să aducă mo­dificări ofertei pregătite chiar şi în ziua de miercuri, astfel că finalizarea documentului s-a prelungit în mod primejdios. Într-un mod cu totul neaşteptat, demn de un film artistic, chiar în momentul în care prospectul de emisiune era în curs de tipărire, imprimanta s-ar fi resetat, ceea ce ar fi provocat o întârziere ce avea să se dovedească insurmontabilă. Culmea este că atât sediul central al BRD, cât şi cel al Citi se află "în capul" Căii Victoriei, adică foarte aproape de sediul OPSPI unde trebuia să ajungă oamenii cu oferta, însă la momentul sosirii ceasul trecuse de ora 12:00.

Reprezentanţii consorţiului nu au putut fi contactaţi pentru confirmarea/infirmarea acestui scenariu vehiculat pe piaţă. Oricum, ratarea depunerii ofertei este greu de explicat oficial. Potrivit surselor citate, dezamăgirea a fost cu atât mai mare cu cât echipe importante de la Paris şi Londra se deplasaseră la Bucureşti în acest scop. De altfel, datorită interesului mare generat de această tranzacţie, cursa de marţi de la prânz dinspre Londra era plină de bancheri veniţi în România pentru Petrom. Oferta statului la Petrom depăşeşte 500 mil. euro, iar comisionul bancherilor este de câteva milioane de euro.

Ministerul Economiei nu a pomenit în niciun fel numele băncilor din consorţiul rămas în afara cursei, anunţând o listă de 6 ofertanţi între care SocGen, BRD, Citi nu s-au regăsit. Au rămas în cursă echipele formate din BCR - JP Morgan - Erste - Inter­capital, Renaissance Capital - EFG Eurobank Securities - BT Securities - Romcapital, Mor­gan Stanley - Raiffeisen Capital & In­vestment - Raiffeisen Centrobank, Nomura - Alpha Bank România - Alpha Finance România, UniCredit CAIB Securities România - Goldman Sachs - UniCredit Bank Austria şi UBS - ING Bank Olanda - ING România.

Nu este prima dată când BRD pare să fie urmărită de ghinion când e vorba de depunerea unei oferte la termen, selecţia intermediarilor pentru listarea Fondului Proprietatea fiind marcată de contestaţia prin care KBC şi UniCredit au acuzat că echipa Raiffeisen Capital & Investment, ING, BRD ar fi depăşit termenul limită, însă contestaţia a fost respinsă, iar consorţiul a ieşit câştigător.

O mare presiune pentru depunerea la timp a ofertelor a fost şi la privatizarea BCR, când bănci străine puternice s-au călcat în picioare să intre în clădirea AVAS până la ora limită.