10 investiţii prioritare pentru 500.000 de noi locuri de muncă

Autor: Adelina Mihai 17.03.2011

Consiliul Investitorilor Străini (CIS), o organizaţie care reuneşte peste 100 dintre cele mai puternice companii private, a realizat un top al principalelor 10 proiecte care ar trebui finalizate şi care ar crea peste jumătate de milion de noi locuri de muncă pe termen mediu. Printre investiţiile prioritare aflate pe lista CIS se numără şi cele în infrastructura necesară (aeroporturi, autostrăzi, hoteluri, stadioane) pentru participarea României la organizarea campionatului european de fotbal.

România ar putea beneficia de investiţii de 10 miliarde de euro în următorii zece ani (care vor duce la o creştere a PIB-ului de 2,9% pe termen mediu) în cazul în care ar participa la organizarea campionatului european de fotbal UEFA în 2020-2024, alături de Bulgaria sau Ungaria, arată calculele investitorilor străini. Acest proiect va duce la crearea a 97.500 de noi locuri de muncă pe termen mediu şi va creşte veniturile la buget cu 3,8% (tot pe termen mediu).

Printre cele mai importante proiecte despre care investitorii străini spun că ar fi prioritare se mai află autostrada Nădlac-Sibiu (care va lega Europa de Vest la Marea Neagră) autostrada Bucureşti-Braşov, dar şi hidrocentrala de la Tarniţa.

Lista CIS vine în contextul în care statul are deschise peste 40.000 de proiecte de investiţii şi astfel cheltuie bani degeaba, pentru că nu pot fi derulate toate odată şi niciun guvern nu a venit până acum cu o listă de priorităţi.