S&P a redus cu o treaptă ratingul Lafarge, la "BB+", nivel nerecomandat investitorilor

Autor: Cojocaru Bogdan 18.03.2011

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a redus cu o treaptă ratingul Lafarge, de la "BBB-" la "BB+", din cauza expunerii producătorului de materiale de construcţii în Orientul Mijlociu, noul calificativ reprezentând primul nivel al categoriei "junk", nerecomandată investitorilor.

Reducerea ratingului va avea ca efect creşterea costurilor de finanţare pentru Lafarge, potrivit Financial Times. Decizia agenţiei vine după ce compania franceză a înjumătăţit dividendele şi reprezintă o lovitură pentru producătorul de materiale de construcţii, în condiţiile în care acesta încearcă să-şi reducă datoria de 14 miliarde de euro.

Operaţiunile din Orientul Mijlociu au avut anul trecut o pondere de 40% în veniturile companiei. Agenţia notează că Lafarge şi-a majorat datoriile anul trecut.

Vânzările companiei franceze au crescut anul trecut cu 2%, la 16,17 miliarde de euro, iar profitul net a avansat cu 12%, la 827 de milioane de euro. În România, afacerile de pe piaţa cimentului au scăzut cu 20%, după reducerea cu 18,5% a volumului livrat.