Marmureanu: Un cutremur de maximum 7,5 in Romania, dupa 2040

Autor: Pro TV 20.03.2011

Zona Vrancea nu poate produce un cutremur cu magnitudinea mai mare de 7,5 pe scara Richter. Declaratia a fost facuta la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV, de Gheorghe Marmureanu, seful IFP Romania.

Directorul Institutului de Fizica a Pamantului, Gheorghe Marmureanu a precizat ca, din punctul sau de vedere, nu sunt probleme nici cu centrala nucleara de la Cernavoda, intrucat aceasta a fost proiectata astfel incat sa reziste la un cutremur de intensitate 7,5, cea mai mare intensitate care ar putea fi produsa in zona seismica Vrancea.

Gheorghe Marmureanu a declarat, in emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV, ca in Romania este deocamdata liniste din punct de vedere seismologic, iar miscarile produse in timpul cutremurului din Japonia nu vor atinge Romania, pentru ca "sunt multe sisteme amortizante pana aici".

"Vrancea, din punct de vedere geologic, nu poate produce un cutremur cu magnitudinea mai mare de 7,5 pe Richter. Este cutremurul la care am calculat si Cernavoda, la care a fost facuta si Casa Poporului si tot ce facem este calculat tot pentru 7,5", a explicat directorul Institutului de Fizica a Pamantului.