În aprilie începe povestea pianului călător

Autor: Pop Ioan 20.03.2011

În urmă cu peste un secol şi jumătate, Franz Liszt ajungea în Ţările Române într-un turneu fără precedent şi venea cu pianul din vestul Europei, pentru că ca la noi nu existau asemenea instrumente.

În 2011, sunt încă multe zone în România in care pianul este ca şi inexistent.

Accendo si Radio România lansează în aprilie 2011 povestea pianului călător, un proiect potrivit căruia pianistul Horia Mihail va merge alături de pianul său in şase oraşe din ţară.
La finalul turneului, pianul de concert pus la dispozitie de Radio România va fi donat comunităţii din Mediaş.

Pianistul Horia Mihail a debutat în oraşul său natal Braşov, interpretând Concertul în Re major de J. Haydn la vârsta de 10 ani. De atunci a concertat cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din România, inclusiv cu Filarmonica "G. Enescu" din Bucureşti sau cu Orchestra Naţională Radio. În Statele Unite a fost solist al orchestrelor Boston Pops, Topeka Symphony, Boston University Symphony şi University of Illinois Symphony.

A susţinut recitaluri solo şi de muzică de cameră în România, Italia, Anglia, Belgia, Franţa, Germania, Irlanda şi Statele Unite. A colaborat cu artişti cunoscuţi precum Lory Wallfisch, Robert Merfeld, Sergiu Schwartz, Peter Zazofsky, Andres Diaz, Iuri Mazurkevich şi Nathaniel Rosen.
După 14 ani de studii în România, a urmat cursurile Universităţii din Illinois. În 1999 a primit Artist Diploma de la Boston University.

A primit Premiul I la toate concursurile de pian la care a participat.
Horia Mihail a putut fi ascultat la diverse posturi de radio şi televiziune din România, Belgia, Anglia, Statele Unite şi a înregistrat cu Orchestra Simfonică Naţională Radio din România. Din 2002 este solist al Filarmonicii din Braşov, membru al Romanian Piano Trio, alături de Alexandru Tomescu şi Răzvan Suma şi profesor asociat la Universitatea "Transilvania" din Braşov. Este profesor invitat la Festivalul Internaţional de la Tanglewood, organizat de Boston Symphony Orchestra în colaborare cu Boston University.