Cum se trăia în satele din Elveţia la 1900

Autor: Pop Ioan 20.03.2011

Muzeul Naţional al Ţăranului Român găzduieşte, până pe 3 aprilie, expoziţia de fotografie "Viaţa unui sat elveţian la 1896".

Expoziţia reuneşte imagini reprezentând aşezări tradiţionale din cantoanele elveţiene, între care se disting interioarele locuinţelor din Montbovon, Stanz precum şi ecourile Renaşterii târzii ale Casei Chalamala.

Acestora li se alătură imagini ale aşezărilor temporare din zona alpină, ale bisericilor săteşti dar şi ale fermelor de prelucrare a laptelui, ocupaţie omniprezentă în satele elveţiene.
Fotografiile ilustrează activităţile diverse din mediul rural, reprezentând industriile casnice elveţiene - ţesutul în Valais, prelucrarea firelor de borangic în Gersau, olăritul în centrul Heimberg.

Atmosfera este completată de imagini cu locuitori ai satelor îmbrăcaţi în costume de lucru sau de sărbătoare, remarcabile prin eleganţă, precum cele din St. Gallois sau Lucerna.

Expoziţia, cuprinde şaizeci de imagini sepia - 45/30 -, puse la dispoziţia muzeului de cercetătorul etnolog Radu Octavian Maier, marchează colaborarea Muzeului Naţional al Ţăranului Român cu instituţii reprezentative din Elveţia şi este premergătoare proiectelor comune ce se vor materializa în acest an prin deschiderea la Bucureşti, în luna septembrie, a expoziţiei "L'air du temps", în colaborare cu Muzeul de Etnografie din Geneva.