Dmitry Grigoryev, CFO al Rompetrol: Am terminat cu ştirile negative. Vom atinge pragul de rentabilitate în 2012

Autor: Roxana Petrescu 20.03.2011
La aproape patru ani de la cel mai curajos pas pe care compania de stat KazMunaiGaz l-a făcut pe piaţa europeană, cumpărând cu bani grei grupul Rompetrol din mâinile omului de afaceri Dinu Patriciu, kazahii au o certitudine: 2012 va fi anul pierderilor zero. Pe ce îşi bazează proprietarii Rompetrol calculele, când cifrele arată că numai pierderile Rompetrol Rafinare au fost de peste 500 de milioane de euro în ultimii cinci ani?


"Rompetrol este acum o companie mult diferită faţă de cea din urmă cu câţiva ani. Bilanţul arată altfel. Am terminat cu ştirile negative. Ne-am îmbună­tă­ţit fluxul de numerar şi această situaţie se observă printr-un interes crescut din partea comunităţii bancare în cadrul discuţiilor pe care le avem cu ei", spune Dmitry Grigoryev, directorul financiar (CFO) al grupului Rompetrol, fără a da însă numele bancherilor care ar vrea acum să împrumute compania.

Afirmaţiile lui vin în contextul în care anul trecut pierderile Rompetrol Rafinare, principala companie a grupului Rompetrol, s-au adâncit anul trecut până la un nivel de 159 de milioane de euro, cu peste 40% mai mult faţă de rezultatul raportat în 2009, conform standardelor româneşti de contabilitate.

La nivel de grup, rezultatele preliminare pentru anul 2010 arată că Rompetrol a ajuns la afaceri de 4,7 miliarde de dolari (3,5 miliarde de euro), dar a raportat pierderi de 172 de milioane de dolari (129 de milioane de euro), conform standardelor internaţionale de contabilitate.


Hedging cu băncile Barclays şi Morgan Stanley

În ciuda acestor rezultate, Dmitry Grigoryev este optimist şi explică motivele pentru care crede că grupul petrolier va ajunge la cinci ani de la preluarea de către KazMunaiGaz să fie o investiţie profitabilă.

"Am tăiat cheltuieli de 200 de milioane de dolari, adică 30% din costurile operaţionale. În 2011 vom reduce costurile cu încă 15 milioane de dolari. Numai din faptul că vom realiza mai mult din produsul cerut de piaţă, motorina, vom câştiga anul acesta 100 de milioane de dolari la profitul brut. Vom atinge pragul de rentabilitate în 2012, aşa cum am mai anunţat".

Potrivit unor declaraţii recente, Rompetrol mizează pe un profit net de 16,08 milioane de dolari în 2012 şi are ca obiectiv pentru 2015 creşterea câştigului la 124,46 milioane dolari la nivel de grup.

Dincolo de reducerea costurilor, Grigoryev spune că mai are un as în mânecă. Dacă în anii trecuţi rezultatele grupului au fost afectate de volatilitatea barilului de petrol, a marjelor de rafinare şi de capriciile cursului de schimb, de anul acesta toate aceste riscuri au fost asigurate.

"Vom atinge aceste rezultate prin reducerile de costuri, finalizarea programului de majorare a capacităţii rafinăriei Petromidia şi schimbarea structurii de producţie, respectiv creşterea producţiei de motorine în detrimentul benzinei, dar şi prin strategia integrată de hedging pe ţiţei, pe întreaga cantitate de petrol pe care o vom rafina în acest an în Petromidia, 4,5 mil. tone, pe marjele de rafinare şi pe curs. Facem aceste operaţiuni ală­turi de cele mai mari instituţii bancare ale lumii: Barclays, Morgan Stanley şi altele."


Mai multe benzinării

Începând cu anul acesta, Petromidia va ajunge la o capacitate de rafinare de 5 milioane de tone, bugetul de investiţii pentru rafinăria de la malul mării fiind de circa 200 de milioane de dolari în 2011. Circa 95% din ţiţeiul procesat la Petromidia vine de la KazMunaiGaz.

"Principalele investiţii ale grupului în acest an vor consta în finalizarea programului de modernizare a rafinăriei Petromidia, peste 200 milioane de dolari, dar şi alte segmentele precum dezvoltarea reţelei de benzinării, aproximativ 15 milioane de dolari, pe care intenţionăm să o majorăm în acest an cu 20 de staţii, în principal în franciză. Cererea de carburanţi din România va avea o creştere moderată în 2011, de maximum 2-3%", mai spune directorul Rompetrol.

El mai precizează că actuala structură a grupului este bună, activele non-core care au mai rămas fiind de talie foarte mică. "Suntem multumiţi de structura actuală a grupului. Mai sunt unele activităţi non-core, dar sunt foarte mici".


Problema datoriilor către statulromân? Lucrurile merg în direcţia cea bună

Dincolo de problema pierderilor, care în opinia oficialilor Rompetrol îşi va găsi rezolvarea anul viitor, conflictul cu statul român pe tema datoriilor de 571 de milioane de euro pe care grupul le are de achitat s-a mai atenuat, discuţiile îndreptându-se în direcţia cea bună.

La sfârşitul lunii septembrie 2010, statul român a devenit acţionar cu 44,6% la Petromidia, companie-cheie a grupului Rompetrol, KazMunaiGaz luând decizia la momentul respectiv să plătească numai 54 de milioane de euro din datoria pe care o avea către Ministerul Finanţelor. Restul sumei, până la 571 de milioane de euro, a fost convertită în acţiuni în baza unei ordonanţe de urgenţă emisă în 2003 în favoarea Rompetrol, controlată pe atunci de Dinu Patriciu, şi semnată de Mihai Tănăsescu, Adrian Năstase şi Dan Ioan Popescu. Prin această ordonanţă, datoriile companiei au fost transformate în obligaţiuni convertibile, cu o maturitate de 7 ani. Cum la scadenţă kazahii au plătit doar o parte din datorie, restul obligaţiunilor s-au transformat în acţiuni. Statul român a anunţat însă la acea dată că această măsură este ilegală şi a contestat-o în instanţă, statutul de minoritar nefiind deloc avantajos.

Deşi la sfârşitul anului trecut relaţiile dintre statul român şi KazMunaiGaz, companie controlată la rândul ei de statul kazah, ajunseseră să fie destul de tensionate, reprezentanţii Rompetrol afirmând chiar că lucrurile pot escalada într-un conflict diplomatic, aparent, în ultima vreme negocierile merg mai bine.

"Suntem în continuare deschişi în discuţiile pe care le avem cu reprezentanţii Guvernului referitoare la Convenţia de obligaţiuni convertibile şi orice soluţie pe care o vedem ar include răscumpărarea acţiunilor pe care Ministerul de Finanţe le deţine la Rompetrol Rafinare. Pot spune că de la poziţiile extreme de pe care am pornit, acum avem un dialog care merge în direcţia cea bună", a mai precizat Grigoryev.

Revenire economică fragilă

În ceea ce priveşte evoluţia economiei locale în 2011, Grigoryev spune că deşi în urmă cu puţină vreme era absolut convins că lucrurile se îndreaptă în direcţia bună, cele mai recente evenimente internaţionale aruncă o umbră de îndoială peste aceste prognoze optimiste.

"În urmă cu două săptămâni eram foarte încrezător în revenirea economică a României. Acum cine mai poate avea încredere deplină în acest lucru ţinând cont de toate situaţiile create recent: problemele din Africa de Nord sau dezastrul din Japonia".

Potrivit acestuia, cutremurul din Japonia ar putea creşte marjele pentru produsele rafinate.

"Reconstrucţia acestei ţări va duce la creşterea cererii de produse, ceea ce ar putea avea un efect pozitiv inclusiv asupra noastră", este de părere directorul grupului petrolier.

Ce fac kazahii pentru profit