Libia are investiţii de 60 mld. euro în străinătate

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 20.03.2011

Libyan Investment Authority (LIA), fon­dul suveran al Libiei evaluat de analişti la 60-80 de miliarde de dolari (44-59 mld. euro), a acumulat par­ti­ci­paţii într-o gamă variată de ac­tive străine, de la ziare şi echipe de fot­bal la bănci şi textile, scrie Financial Times. Majoritatea acestora sunt însă în­gheţate ca urmare a mă­surilor luate de Oc­ci­dent împotriva regi­mului Gadhafi.

Până acum, LIA şi-a realizat investiţiile prin intermediul fondu­ri­lor de private equity şi a recurs la bănci eu­ropene şi americane pen­tru a-i administra in­ves­ti­ţiile până când va acu­mula experienţă pentru a face acest lucru singur.

Totuşi, în pofida în­cer­cărilor multor fon­duri de private equity de a încheia par­te­ne­riate cu fondul libian, LIA s-a concentrat în special asupra Italiei, fostul colonizator al Libiei şi cel mai mare partener comercial al acesteia, în ceea ce priveşte investiţiile externe.

LIA deţine 2,5% în cadrul UniCredit, cea mai mare bancă ita­lia­nă din punctul de vedere al active­lor, pe lângă pachetul de 4,9% deţinut de ban­ca centrală libiană. Libia a creat de asemenea un fond comun în valoare de până la 500 mil. $ cu grupul bancar Mediobanca pentru investiţii în com­panii italiene cu probleme.

Libienii au "atacat" de asemenea ac­tive foarte importante de pes­te hotare. Anul trecut, LIA a achiziţionat 3,1% din Pearson, proprie­ta­rul co­ti­dianului de busi­ness Financial Times.

Libyan Arab Foreign In­vestment Company de­ţi­ne 7,5% din Juventus, clubul de fotbal controlat de puternica familie italia­nă Agnelli. Al-Saadi Gad­hafi, un fiu al liderului li­bian, a făcut parte din boar­dul Juventus.

La un anumit moment, Tri­poli a intenţionat să îna­in­teze o ofertă pentru clu­bul de fotbal Lazio şi a in­vestit în alt club, Triestina.

Asemeni majorităţii ţărilor sale rivale, Libia a acumulat active imo­biliare în străinătate, cum ar fi 11 Upper Brook Street, o clădire de birouri din Mayfair, Londra.