Guvernul îi trimite pe proprietari la bancă să ia credit pentru reabilitarea faţadelor caselor. Dobânda este subvenţionată, dar nu există posibilitatea de a refuza repararea faţadelor

Autor: Iulian Anghel 21.03.2011

Guvernul a adoptat un proiect de lege prin care îi obligă pe proprietari să-şi renoveze faţadele stricate ale proprietăţilor, iar primarii sunt autorizaţi să intervină în situaţia în care acest lucru nu se întâmplă şi să repare faţadele fără acordul proprietarilor, dar cu recuperarea cheltuielilor.

Legea se referă la clădirile vechi şi nu vizează blocurile ale căror faţade sunt refăcute prin programul de reabilitare termică.

Ministerul Dezvoltării, cel care a avut iniţiativa acestei soluţii legislative justifică: "Propunerea legislativă a venit pe fondul constatării creşterii îngrijorătoare a accidentelor grave provocate de desprinderea unor elemente de construcţie de la nivelul faţadelor şi învelitorilor sau teraselor clădirilor care, prin nivelul avansat de degradare, pun în pericol siguranţa şi sănătatea populaţiei. Totodată, nivelul avansat de degradare a faţadelor clădirilor generează scăderea calităţii arhitectural-ambientale a cadrului urban construit, scăderea calităţii mediului şi vieţii în comunitate şi diminuarea interesului social, economic şi turistic în şi pentru zonele afectate".

Finanţarea proiectării şi executării lucrărilor de refacere se asigură, arată actul normativ, pe cheltuială proprie, de către deţinătorii clădirilor. Guvernul va susţine, totuşi, acordarea de credite bancare cu garanţie guvernamentală şi cu dobândă subvenţionată. Finanţarea este împărţită astfel: minimum 10% din surse proprii ale beneficiarului şi maximum 90% prin credit garantat prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. Perioada de rambursare a creditelor bancare cu garanţie guvernamentală şi cu dobândă subvenţionată este de maximum 5 ani. Primăriile pot asigura, prin bugetul local, preluarea integrală a cheltuielilor aferente lucrărilor de intervenţie corespunzătoare proprietarilor de locuinţe aflaţi în imposibilitate de a asigura sumele care le revin, la cerere, ca măsură de protecţie socială, dacă fac dovada că realizează venituri medii nete lunare pe membru de familie sub câştigul salarial mediu net lunar pe economie.

Dacă proprietarii nu-şi renovează faţadele primăriile îi somează să o facă. Dacă nu răspund somaţiei, consiliile locale preiau această sarcină, dar cheltuialal cade tot în sarcina proprietarului - se constituie un drept de creanţă şi se recuperează cheltuielile.